Babiš kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Zdroj: CTK

Předseda hnutí ANO a český ministr financí Andrej Babiš na kongresu evropské liberální strany ALDE v Budapešti kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize. Vicepremiér ve svém projevu zdůraznil mimo jiné potřebu ochrany vnějších hranic i novou azylovou politiku. EU by se podle něj rovněž měla zapojit do vojenských operací proti takzvanému Islámskému státu (IS).

Babiš se ve svém vystoupení zaměřil na malou akceschopnost Evropské unie při řešení migrační krize a dalších otázek, jejichž naléhavost podtrhly brutální teroristické útoky v Paříži. Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy, prohlásil.

„V Evropě nyní čelíme vážným bezpečnostním hrozbám. Jak dlouho nám bude trvat, než si uvědomíme, že potřebujeme nejen těsnější spolupráci mezi členskými státy, ale také integrované vojenské složky EU?“ tázal se vicepremiér. S předsedou frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem se Babiš shodl, že Evropská unie musí na aktuální hrozby reagovat mnohem energičtěji než dosud.

Jak dlouho nám bude trvat, než si uvědomíme, že potřebujeme nejen těsnější spolupráci mezi členskými státy, ale také integrované vojenské složky EU

„Dosud jsme o migrační krizi vedli nekonečné vnitřní spory zaměřené na nepodstatná opatření, ale migraci se nám zvládnout nepodařilo. Evropská komise už měla před několika týdny přijít s návrhy na ochranu vnějších hranic i s novou azylovou a imigrační politikou,“ řekl Babiš delegátům kongresu. Evropská unie by se podle předsedy hnutí ANO měla například aktivně zapojit do organizace společné letecké a pozemní operace se Spojenými státy a Ruskem proti IS v Sýrii, Iráku a Libyi.

Šestatřicátý kongres ALDE se koná v Budapešti od 19. do 21. listopadu. Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) sdružuje 55 liberálních stran z 37 evropských zemí. Hnutí ANO je jejím členem od listopadu 2014.