Babiš odmítl, že dostal od novináře živý policejní spis

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
11
Fotogalerie

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl, že od novináře Marka Přibila dostal živý policejní spis, jak vyplývá z nahrávky, která se nedávno objevila v médiích. Babiš na tiskové konferenci zopakoval, že nahrávky jsou podle něj kampaň jeho politických oponentů. Babiš se také důrazně ohradil proti podezření, že spáchal trestný čin.

"Naši koaliční partneři jdou tak daleko, že mluví o trestném činu, že jsem dostal nějaký živý spis," uvedl Babiš. "Žádný živý spis jsem nikdy nedostal, já to zásadně odmítám, je to sprosťárna, je to skandál," dodal.

Ministr financí reagoval na obsah v pořadí třetí nahrávky, na níž hovoří s bývalým reportérem Mladé fronty DNES Přibilem. Novinář na ní předává dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělním komentáři k nahrávce uvedl, že povinností každého občana, kterému se do ruky dostane živý policejní spis, je obrátit se na policii. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že je otázka, zda Babiš s Přibilem porušili zákon, jestliže měli povinnost spáchání trestného činu ohlásit.

Babiš dnes zopakoval, že proti němu jeho političtí soupeři vedou rozsáhlou kampaň s cílem dostat ho z politiky. Je podle něj podezřelé, že kompromitující nahrávky se objevily v době, kdy ho chce premiér Sobotka kvůli podezření z daňových úniků odvolat z postu ministra financí. Zároveň však připustil, že pro toto tvrzení nemá žádné důkazy.

Hnutí ANO se dnes radilo také o postupu pro středeční jednání s koaličními partnery, které svolal premiér Sobotka již minulý týden. "Jdeme zítra na koaliční radu, abychom se dozvěděli, jestli koaliční smlouva platí, nebo neplatí. Protože pokud by platila, tak by nemohl pan premiér navrhnout moje odvolání," řekl Babiš.

Sobotka se rozhodl Babiše odvolat minulý týden. Nejprve oznámil, že podá demisi celé vlády. Následně své rozhodnutí změnil, když prezident Miloš Zeman naznačil, že by demisi vnímal pouze jako odstoupení premiéra, nikoliv celého kabinetu.

I s odvoláním Babiše Zeman otálí, přestože řada politiků a odborníků ho kritizuje za to, že postupuje protiústavně. Ústava stanovuje, že prezident ministra na návrh premiéra odvolá.

Zeman se však odkazuje na koaliční smlouvu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Podle ní by premiér měl o odvolání ministra jednat s předsedou dané strany. To se podle hnutí ANO nestalo. "Uznávám, že ústava je víc než koaliční smlouva, to je samozřejmé," komentoval postup prezidenta Babiš. "Ale pak nám premiér měl říct na začátku, že si bude dělat, co chce," podotkl.