Babiš se stal znovu šéfem hnutí ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

Majitel zemědělsko-chemického impéria Agrofert Andrej Babiš byl dnes na celostátním sněmu zvolen do čela politického hnutí ANO 2011. Babiše, který hnutí založil a i dosud stál v jeho čele, na post navrhla většina krajských sněmů. Sněm zvolil pět místopředsedů. Nové vedení by mělo stranu dovést do parlamentních voleb v roce 2014.

Babiš, který bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, se už loni na ustavujícím sněmu postavil do čela ANO 2011. Dnes byl jediným kandidátem, volila ho drtivá většina delegátů, dostal 169 ze 172 hlasů.

„Vybudovali jsme strukturu hnutí, máme 91 okresních organizací a 14 krajských. Myslím, že to působí impozantně,“ řekl novinářům Babiš. „Cílem je úspěch v nastávajících parlamentních volbách,“ zopakoval. Volební program zatím hnutí nemá.

Základní teze si delegáti stanoví v dubnu na ideové konferenci, konečný program bude ale až příští rok. Volby do Sněmovny by měly být někdy v polovině roku 2014. Strana se podle Babiše zaměří na problematiku nezaměstnanosti, podporu podnikání, chtěla by prosadit snížení daní. „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli mít jednu z nejvyšších DPH v Evropě,“ uvedl.

Babiš na dotaz ČTK odpověděl, že strana má v současnosti asi 420 sponzorů, kteří věnovali zhruba 7,5 milionu. Sám Babiš do stranické pokladny vložil 29,5 milionů, jeho firmy dalších 26 milionů. Hlavními sponzory podle něj jsou mimo jiné majitel logistické společnosti HOPI František Piškanin, který věnoval milion korun, a majitel firmy Rainbow Zdeněk Říčař, který přispěl stejnou částkou. Podnikatel Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency, věnoval částku 100 tisíc korun, řekl Babiš.

Místopředsedkyní se na dnešním sněmu stala bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj, manažerka hnutí Věra Jourová, která v minulosti čelila obvinění z korupce. Soud ji ale nakonec očistil. Dalšími místopředsedy jsou členka organizační sekce hnutí Jana Valinčičová, která uspěla přestože nebyla nominována z krajů, předseda krajského hnutí v Moravskoslezském kraji Petr Harvánek, karlovarský předseda strany Jan Hammer a zlínská předsedkyně Hana Greplová.