Babiš tlačí na VZP kvůli Protonovému centru, stát může přijít o 15 miliard

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Ministr financí Andrej Babiš vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby se pokusili napravit situaci kolem Protonového centra Praha. Podle Babiše hrozí, že stát bude muset za provoz centra platit asi 15 miliard korun. Protonové centrum to odmítá.

Babiš to napsal v otevřeném dopise. Kauzou kolem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka. Babiš v dopise upozorňuje na to, že smlouvu mezi VZP a centrem podepsal v roce 2006 tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka, který byl zároveň zaměstnancem ministerstva zdravotnictví.

VZP uvedla, že nemůže podat žalobu na ministerstvo zdravotnictví, protože VZP zatím nevznikla škoda. V kauze podle svého ředitele Zdeňka Kabátka činí veškeré možné právní kroky a Babiš zřejmě nemá úplné informace. Kauzou kolem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka. Ministr zdravotnictví Němeček doufá, že policie případ řádně prověří.

Pečenka smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. „VZP by tedy měla co nejrychleji podat žalobu na neplatnost smlouvy u obchodního soudu a současně by měla podat žalobu na ministerstvo zdravotnictví, protože zaměstnanec ministerstva zdravotnictví smlouvu podepsal ve funkci nuceného správce,“ uvedl Babiš. Ministerstvo by podle Babiše mělo podat žalobu na Pečenku.

Podle VZP, která reagovala rovněž otevřeným dopise, ale zatím nevznikla škoda, kvůli které by pojišťovna měla ministerstvo žalovat. Podle pojištovny ani nemůže trvat promlčecí doba. Ministr Němeček doplnil, že úřad se bude přiznání nároku na náhradu škody domáhat v případě, že vyšetřování škodu prokáže. Podle Němečka ale nemůže ministerstvo do případu jako třetí osoba zasahovat.

Babiš chce změnu advokáta

„Smlouva sice jeví známky neplatnosti, ale VZP pojišťovnu musí aktivně ochránit své pojištěnce, ale obecně i daňové poplatníky před rizikem vyplývajícím z toho, že případná arbitráž dopadne v neprospěch VZP,“ napsal Babiš. VZP by navíc podle ministra financí a vicepremiéra měla zvážit výměnu advokátní kanceláře, která pojišťovnu ve sporu zastupuje a kterou spoluvlastní exministr spravedlnosti Pavel Němec.

VZP podle Kabátka činí „veškeré právní kroky k obraně svých práv, potažmo tedy i k obraně před vznikem škody na straně veřejných financí“. Podle Kabátka zveřejňování informací o právních krocích znevýhodňuje pozici VZP.

Proti Babišovu dopisu se ohradilo také protonové centrum, podle kterého není pravda, že by státu hrozila platba 15 miliard na provoz centra. Babiš má podle centra nedostatek informací. Centrum v zaslaném prohlášení uvedlo, že se jedná o boj zdravotnické lobby a že je připraveno bránit se v arbitráži.

Nestrandardní kontrakt

Kvůli uzavření smlouvy mezi protonovým centrem a VZP policie loni v listopadu obvinila jednoho člověka. Neupřesnila, o koho se jedná. Trestní oznámení v této věci padlo loni v únoru. Podle pojišťovny byl kontrakt o budoucí úhradové smlouvě, která by centru zaručovala roční příjem přes jednu miliardu korun po dobu 15 let, nestandardní a nezákonný.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun.