Babišovi se plní přání: Murín končí v čele inspekce bezpečnostních sborů

Michal Murín

Michal Murín Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Andrej Babiš.
2
Fotogalerie
Michal Murín skončí ke konci dubna v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), řekl serveru Aktuálně.cz. Minulý týden kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil v nemocnici. Několik týdnů trvá spor Murína s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který oznámil úmysl Murína dočasně zprostit služby. 

Na oficiálních stránkách GIBS vysvětlil Murín svůj odchod tím, že nechce svou osobou poškodit práci generální inspekce. "Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce," uvedl Murín.

V březnu Murín uvedl, že na něj Babiš opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. "Situace, která se kolem GIBS a mé osoby vyvinula v posledních měsících, mi proto nedovoluje pokračovat v řízení tohoto útvaru a nechci zavdávat příčinu k jakýmkoliv útokům na GIBS," dodal Murín.

Ve službě v bezpečnostních sborech skončí Murín po 36 letech. "Na všech pozicích a za všech okolností jsem se vždy snažil vykonávat svoji práci co nejlépe a nejsvědomitěji," doplnil. Ve vedení GIBS usiloval o to, aby její příslušníci mohli řádně plnit své úkoly, napsal Murín.

Minulý týden kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil Murín v nemocnici. V březnu uvedl, že na něj Babiš opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách s Murínem podle něj Babiš řekl, že pokud místo šéfa inspekce opustí, obejde se to "bez skandálu". Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření GIBS.

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje také kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.

Murín je u policie přes 35 let, v čele GIBS byl od prosince 2015
 

Vizitka ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína (55; Murín má skončit v čele GIBS ke konci dubna):

- Michal Murín se narodil 30. června 1962.

- Ředitelem GIBS je od prosince 2015. Před tím byl od července 2014 náměstkem ředitele GIBS pro trestní řízení.

- Murín vedení GIBS převzal po Ivanu Bílkovi, který ve funkci skončil 30. listopadu 2015. O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) už dříve, po vypuknutí kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji.

- Murín vystudoval pražskou Policejní akademii (2002), titul JUDr. získal na Akademii policejního sboru v Bratislavě (2004). U policie slouží od roku 1982, před příchodem na GIBS pracoval jako šéf odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

- Jako policista se zabýval například případem sériového vraha Viktora Kalivody, který v roce 2005 vraždil v lesích na Brněnsku a Kladensku, nebo sebevraždou skladatele Karla Svobody z roku 2007. V roce 2012 obdržel od tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho medaili za věrnost za 30 let působení u policie.

- Koncem letošního února vypukl spor mezi Murínem a premiérem v demisi Andrejem Babišem. Inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo "bez skandálu". Murín to odmítl. Babiš to popřel, řekl ale, že o hospodaření GIBS má pochyby. Premiér poté začal Murína kritizovat veřejně. Poslancům bezpečnostního výboru Babiš 15. března oznámil, že Murína zprostí výkonu služby, protože v něj nemá důvěru. K tomuto kroku se rozhodl i na základě dokumentů státních zástupců, kteří práci GIBS kritizují. O čtyři dny později, 19. března, Babiš zahájil s Murínem kázeňské řízení kvůli přestupku. Kázeňské řízení je neveřejné. Murín se v něm chtěl bránit všemi zákonnými možnostmi, které měl.

- Sněmovní opozice v souvislosti se snahami o odvolání Murína uváděla, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizovala také kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.

- Kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil Murín minulý týden v nemocnici.

- Dnes na webu inspekce oznámil, že ke konci dubna skončí v čele GIBS.

- Má hodnost plukovníka.

- Je ženatý a má tři děti. V 80. letech byl členem KSČ.