Banky a koruna dělají z Česka rozvinutou zemi

Tisk českých bankovek

Tisk českých bankovek Zdroj: CNB

Je Česko rozvinutá ekonomika, nebo patří mezi rozvojové trhy? Mezinárodní instituce a investoři v tom nemají jasno. Zatímco Světová banka či OECD mají Česko za rozvinutou zemi, mnohé akciové indexy, investiční fondy či žebříčky často řadí Česko mezi méně vyspělý východ.

Za zařazení do kategorie vyspělých zemí vděčí Česko hlavně bankovnímu a měnovému systému. Ratingová agentura Moody’s v zářijové zprávě uvedla, že stabilita českých bank je na úrovni Švýcarska. Sílu finančního sektoru v obou zemích hodnotí shodně známkou C-. „Český bankovní systém zůstává zdravý s robustním polštářem a se solidními výnosy z provizí,“ uvádí Oscar Heemskerk z Moody’s Investors Service.

Podle srovnávací analýzy Moody’s si české banky v průměru stojí lépe než londýnská City a o celý rating převyšují banky v Bruselu. „Česko je jednou ze dvou evropských zemí, které financují úvěry pouze z klientských depozit, což významně snižuje citlivost sektoru vůči otřesům na finančních trzích,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Stability ve střední Evropě si všímá i americký deník Wall Street Journal (WSJ), který napsal, že ne všechny rozvíjející se země jsou si rovny. Deník uvádí, že měny zemí jako Turecko, Indie či Indonésie přišly přes léto na rozdíl od východoevropanů o deset a více procent hodnoty poté, co Fed oznámil chystané omezení tištění peněz.

Ve střední Evropě je to jinak, všímá si deník. „Region není imunní vůči globálním otřesům kvůli utažení monetární politiky Fedu, ale nadále by měl investorům nabízet velkou stabilitu,“ míní autor WSJ.

Až na politiku jako Švýcarsko

Výhodou Česka a regionu je, že na rozdíl od opravdu rozvíjejících se ekonomik nejsou závislé na masivním přílivu kapitálu, který spustily před lety právě levné peníze americké centrální banky. Nyní se tedy střední Evropa nemusí obávat toho, že tyto horké peníze zase rychle zmizí.

„Česká politika je v nepořádku, v řadě ohledů se ale Česko zdá být středoevropským Švýcarskem, jeho centrální banka dokonce zvažuje intervence, aby oslabila měnu,“ píše WSJ.

Zatímco koruna a banky sklízejí zahraniční ovace, tuzemské podnikatelské prostředí ne. V žebříčku konkurenceschopnosti, které sestavuje švýcarské Světové ekonomické fórum, Česko meziročně spadlo o sedm příček na 46. místo.