Boj proti karuselu: přihlásit firmu k DPH prý může být oříšek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Stále více roste zájem po předzaložených firmách, které jsou zároveň registrované k dani z přidané hodnoty. Alespoň to tvrdí společnost Smart Companies, podle níž za tím stojí přísný přístup daňové správy, díky němuž se z přihlášení firmy k DPH stal oříšek i pro zkušeného experta.

Finanční úřady začaly pod drobnohledem zkoumat všechny firmy bez historie, které se chtějí registrovat k DPH. Důvodem je snaha eliminovat v zárodku takzvané karuselové podvody. Kvůli nim stojí před soudem mimo jiné íránský podnikatel Shahram Abdullah Zadeh, který měl podle obžaloby připravit Česko o 2,5 miliardy korun při dovozu pohonných hmot, když se společníky založili šest desítek firem, do kterých nasadili takzvané bílé koně.

Podle manažera Smart Companies Michaela Dobrovolného ale na to doplácejí poctiví podnikatelé. „Přicházejí k nám s tím, že na českých úřadech neuspěli a zvažují založení firmy v zahraničí, kde je vše mnohem snazší,“ popisuje.

Dobrovolný dokonce tvrdí, že registrovat dnes nové „eseróčko“ k DPH je oříšek i pro zkušeného daňaře. Proto momentálně převažuje poptávka po předzaložených firmách registrovaných zároveň k DPH nad nabídkou. Tomu odpovídá i jejich cena. Podle Dobrovolného dosahuje zhruba čtyřnásobku ceny běžné ready made společnosti. Může se tak vyšplhat na vyšší desítky tisíc korun.

„Zjišťování informací o společnostech před jejich vlastní registrací k DPH je logický a potřebný krok, který by měl zamezit vstupu rizikových firem do systému DPH. Tyto předregistrační kontroly jsou běžnou praxí i v okolních zemích EU,“ vysvětluje tuto praxi Jiří Žežulka, který od roku 2002 působil v daňové správě a stál dokonce u zrodu specializovaného pracovního týmu známého jako Daňová Kobra.

Žežulka však dodává, že na druhou stranu i registrační řízení musí být konáno tak, aby nedošlo ke zmaření cíle správy daní.

„V praxi se setkáváme s případy, kdy některé požadavky správce daně jdou za hranici nezbytného a některé požadavky ani nelze objektivně splnit. Takové případy se často komplikují a registrace probíhá i několik měsíců,“ připouští Žežulka, který nedávno přešel do soukromého sektoru a působí jako daňový expert ve skupině Apogeo. Podle něj jsou excesy, k nimž na straně správce daně dochází, samozřejmě na závadu jinak dobré myšlenky.

Finanční úřady přitvrdily při registracích plátců DPH

Drtí nás zejména kontrolní hlášení, říkají finalisté Manažera roku