Brno změnilo celou vládní garnituru, Onderku nahradil lídr ANO Vokřál

Petr Vokřál (ANO), budoucí primátor Brna

Petr Vokřál (ANO), budoucí primátor Brna Zdroj: ctk

Primátorem Brna se stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál. Volilo ho 35 zastupitelů z 55. Nahradil Romana Onderku (ČSSD), který byl v čele radnice osm let. Vokřál neměl žádného protikandidáta. Na magistrátu se změnila celá vládní garnitura. ČSSD a ODS vystřídala koalice hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených.

Mezi 55 zastupiteli má nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů. V opozici skončila kromě ČSSD a ODS také KSČM a TOP 09.

Nový primátor přednesl před zastupiteli hlavní cíle, kterých chce jako primátor dosáhnout. „Chtěl bych v očích všech Brňáků vrátit důvěru v politiky. Je pro mě nemyslitelné, abych potkával na ulici lidi, kteří se mě ptají, proč vstupuji do něčeho tak špinavého, jako je politika,“ sdělil Vokřál.

Konec politických rotržek?

Zároveň řekl, že nadřadí veřejný zájem nad zájmy osobní. „Musíme přestat s politickými roztržkami. Každý z nás by měl přispět k tomu, abychom zlepšili situaci ve městě. Je třeba si uvědomit, že máme před sebou jednu z posledních možností čerpat peníze z fondů Evropské unie,“ dodal Vokřál, který chce také zefektivnit chod městských firem.

Vokřál poděkoval dosavadnímu primátorovi Onderkovi za to, co pro Brno udělal. Dále vyzval ostatní zastupitele ke spolupráci. „Přál bych si, abychom v sobě všichni našli tolik pokory, abychom hledali řešení, která pomohou městu,“ doplnil Vokřál. Jako primátor bude mít na starosti mezinárodní spolupráci a bezpečnost.

Hollan má kulturu a zdravotnictví

První náměstkyní primátora se stala lidovkyně Klára Liptáková. Do její gesce bude spadat správa majetku a školství. Druhým náměstkem zastupitelé zvolili Richarda Mrázka (ANO), který bude mít v kompetenci dopravu, investice a čerpání peněz z evropských fondů. Třetím náměstkem pro kulturu, sociální oblast a zdravotnictví se stal Matěj Hollan (Žít Brno). Rozvoj města s územním plánováním a životním prostředím bude mít na starosti poslední náměstek Martin Ander (SZ), který už dělal náměstka Onderkovi v letech 2006 až 2010.

Městská rada
Kromě primátora a náměstků budou v jedenáctičlenné radě tři zástupci ANO, dva lidovci a jeden člen Žít Brno. Jsou to ředitelka hotelu Petra Rusňáková a podnikatelé Marek Janíček s Tomášem Kratochvílem (všichni ANO), specialista na informační technologie Jiří Ulip (Žít Brno) a lékař Daniel Rychnovský se starostou městské části Žebětín Vítem Beranem (KDU-ČSL). Kratochvíl bude mít na starosti oblast městských firem, z jejichž vedení chce koalice dostat pryč politiky. Ulip zase bude mít na starosti systém, který má zaručit otevřenost radnice. Právě na těchto dvou bodech mimo jiné koalice stavěla.

Bývalý primátor Onderka se odmítl jakkoliv vyjadřovat. Jeho bývalý náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) však považuje koalici za křehkou. „Už jen to, že na posbírání nadpoloviční většiny hlasů bylo potřeba dát dohromady čtyři subjekty, je známkou možných problémů a nestability. My jsme přišli s řešením koalice na takzvaném vládním půdorysu tří stran, což by dávalo stejný počet koaličních zastupitelů a větší stabilitu menším počtem subjektů,“ sdělil Pospíšil.

ANO s lidovci však před ČSSD dali přednost Žít Brno a zeleným. Podle Pospíšila může vést k problémům také široké rozpětí u dvou nových hnutí. „Zatímco v ANO jsou vesměs podnikatelé a manažeři, v Žít Brno jsou naopak mladí a nezkušení lidé,“ dodal Pospíšil.

Vítěz ANO

Ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně se sešlo 13 zastupitelů z hnutí ANO, 11 z ČSSD, sedm shodně za Žít Brno a lidovce, pět za ODS a po čtyřech za KSČM, Stranu zelených a TOP 09.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a Žít Brno. Před čtyřmi lety zvítězila ČSSD před ODS.

Vizitka Petra Vokřála:
Datum a místo narození: 19. ledna 1964 ve Frýdku-Místku
Vzdělání: vystudoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně (1987), v letech 1996-1997 absolvoval manažerské studium na Univerzitě St. Gallen ve Švýcarsku
Současné povolání: manažer
Kariéra: pracoval ve Výzkumném ústavu inženýrských staveb (1982-1991), poté na odboru životního prostředí brněnského magistrátu, kde měl na starosti odpadové hospodářství; v roce 1992 se stal zaměstnancem společnosti .A.S.A., která se zabývá nakládáním s odpady a poskytováním komunálních služeb, ve firmě prošel řadu manažerských pozic až po generálního ředitele pro ČR (1992-2001), jednatele .A.S.A. Internacional (2001-09), kdy měl na starosti řízení veškerých mimorakouských aktivit v sedmi zemích, a v letech 2009 až 2013 byl předsedou představenstva celého holdingu se sídlem ve Vídni - firmu opustil po neshodách se španělskými akcionáři
Členství a funkce v politických stranách: člen hnutí ANO
Rodina: je rozvedený, má čtyři děti
Ostatní:
- Jako generální ředitel a předseda představenstva holdingu .A.S.A. vedl firmu s obratem přes deset miliard korun a 4600 zaměstnanci v osmi zemích střední a východní Evropy.
Přehled primátorů Brna od roku 1990:
Jiří Trmač (ČSL), duben 1990 (primátorem byl jen několik hodin)
Pavel Podsedník (ČSS), duben až prosinec 1990
Václav Mencl (ODS), 1990 až 1992
Jiří Horák (ODS), 1992 až 1994
Dagmar Lastovecká (ODS), 1994 až 1998
Petr Duchoň (ODS), 1998 až 2004
Richard Svoboda (ODS), 2004 až 2006
Roman Onderka (ČSSD), 2006 až 2014
Petr Vokřál (ANO), od 2014