Byl Babiš u StB? Slovenský soud případ uzavře příští týden

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova, E15

Bratislavský krajský soud příští týden v úterý vynese verdikt ve věci odvolání slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) vůči loňskému rozhodnutí soudu první instance, že nynější český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu evidován coby její agent neoprávněně.

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Opakovaně řekl, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Žalobu na ÚPN, který archivní svazky po StB na Slovensku spravuje, podal Babiš v roce 2012. U okresního soudu Babiš uspěl, soudkyně rozhodla loni v červnu. Vůči tomuto verdiktu se ÚPN ale odvolal.

Z archivních dokumentů podle ÚPN vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během líčení u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu.

Babiš podle objevených listin donášel StB na své kolegy