Bývalý ředitel Národního divadla bude šéfem Českého centra v Mnichově

Ondřej Černý, Národní divadlo

Ondřej Černý, Národní divadlo Zdroj: Robert Zlatohlavek

Ondřej Černý, bývalý šéf Národního divadla, přesídlí do bavorské metropole. V Mnichově bude řídit České centrum. České centrum v Miláně vede Radka Neumannová, která přišla z agentury CzechTourism.

Společnost Česká centra má nové šéfy poboček v Mnichově a Miláně. „Ondřej Černý nastupuje do Mnichova od ledna 2014 a Radka Neumannová se řízení milánského centra ujala v listopadu,“ uvedla pro E15.cz Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center.

Černý, který byl z funkce šéfa Národního divadla odvolán loni v září ministryní Hanákovou, svou misi v mnichovském Českém centru považuje za vyvrcholení svého dlouholetého profesního zájmu o německou kulturu a kulturní diplomacii. „Zájen o německou kulturu mě doprovázel při práci jak v Divadelním ústavu, tak v Národním divadle,“ říká Černý. Ten dlouhodobě spolupracuje s Pražským divadelním festivalem německého jazyka, a je korespondenčním členem Saské akademie umění.

Zlepšit povědomí Italů o Česku

V Miláně bude České centrum řídit Radka Neumannová. Ta v roce 2010 založila zahraniční zastoupení agentury CzechTourism v Indii s působností pro Austrálii, které vedla do podzimu 2012. V agentuře CzechTourism také řídila marketingové projekty věnované propagaci domácího cestovního ruchu.

„Ráda bych aby se milánské České centrum stalo pod mým vedením otevřenou a kreativní platformou schopnou iniciovat a podporovat společné projekty, s cílem zlepšit odezvu a povědomí o současné české kulturní scéně v Itálii,“ říká o svém novém angažmá Neumannová.

Mezi hlavní aktivity Českého centra Milán má patřit podpora prezentace českého designu s cílem zařadit jej mezi světovou špičku, která se v Miláně prezentuje. Neumannová hodlá ještě více rozvíjet projekty v oblasti filmu, literatury a současného umění a stát se otevřenou institucí jak pro české tak italské umělce a instituce.