Češi loni méně pili, kouřili i jedli

pivo, ilustrační foto

pivo, ilustrační foto Zdroj: Jan Racek, Sedmicka

Mírně klesající spotřeba alkoholu v posledních letech jako by potvrzovala, že se pije víc, když se daří ekonomice. Podle výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) vypili Češi v roce 2010 "jen" 96,3 procenta toho, co předloni. Oproti roku 2009 klesla o dvě procenta také spotřeba cigaret. Češi omezili i spotřebu většiny potravin.

Obyvatel Česka loni vypil v průměru 171 litrů alkoholických nápojů, tedy asi o šest a půl litru méně než předloni. Statistice vévodí pivo, kterého se vypilo na hlavu 144,4 litru (oproti 150,7 litrům v roce 2009). Spotřeba piva přesto řadí Čechy stále na přední příčky v pití alkoholu v Evropě potažmo ve světě. Obecně se nejvíce alkoholu zkonzumuje v průmyslových zemích severní polokoule.

Konzumace „tvrdého“ alkoholu poklesla v Česku percentuleně nejvíce (na 85,8 procenta hodnot z roku 2009), na hlavu se vypilo sedm litrů destilátů. V roce 2009 to bylo 8,2 litru. Naopak mírně vzrostla spotřeba vína – na 19,4 litru zpředloňských 18,7. Vyjádřeno v procentech: 103,8 procenta.

Statistický průměr také ukázal, že na každého Čecha připadlo loni 2028 cigaret, což je o 43 cigaret méně než předloni.

Omezení spotřeby se dotklo většiny potravin, s výjimkou brambor, oleje a tuků. Průměrná spotřeba masa klesla meziročně o 3,5 procenta na 75,9 kilogramu na osobu a rok. Mléka a mléčných výrobků loni lidé snědli o 2,3 procenta méně než v roce 2009, když jejich průměrná spotřeba dosáhla 237 kilogramů na hlavu. Spotřeba ovoce klesla o sedm procent na 84 kilogramů a zeleniny o dvě procenta na 80 kilogramů.

Spotřeba brambor stoupla proti předchozímu roku o 3,7 procenta na 67,3 kg. Spotřeba olejů a tuků se zvýšila o necelá dvě procenta na 26 kilogramů na osobu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka řekl, že snížení spotřeby potravin obchodníci pocítili na svých tržbách. „Bylo to znát hlavně ve větších prodejnách, jako jsou supermarkety. U některých obchodních řetězců byl pokles opravdu razantní,“ uvedl Juračka, podle kterého snížení spotřeby odpovídá poklesu maloobchodního obratu prodejen nabízejících potraviny.

Spotřeba alkoholických nápojů na 1 obyvatele v České republice

Vývoj spotřeby alkoholuVývoj spotřeby alkoholu | CSU