Češi v restauracích rekordně utráceli. Stále ale zaostávají za evropským průměrem, tvrdí studie

Gastronomie, ilustrační foto

Gastronomie, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Restaurace. (Ilustrační foto)
Restaurace. (Ilustrační foto)
Gastronomie, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Stravování mimo domov, tedy v restauracích, kavárnách, hospodách a dalších veřejných stravovacích zařízeních, v roce 2018 Čechy stálo zhruba 166,5 miliardy korun (6,57 miliardy eur). Je to o zhruba sedm procent více než o rok dříve, uvádí Eurostat. Ve všech 28 zemích EU pak tyto útraty činily 602 miliard eur (15,26 bilionu korun).

Na celkových výdajích Čechů se útraty v restauracích a kavárnách předloni podílely 6,5 procenta, o rok dříve to bylo 6,6 procenta. Na hrubém domácím produktu České republiky se tyto výdaje předloni podílely 3,2 procenta, stejně jako o rok dříve.

"Stravování mimo domov představuje stále důležitější součást české ekonomiky," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V roce 2008 činil totiž podíl těchto útrat na celkových výdajích obyvatel ČR jen 5,7 procenta, upozornil. Podle jeho odhadů výdaje Čechů za stravování mimo domov stouply i v loňském roce.

Ve všech zemích EU se v roce 2018 výdaje za restaurační a podobné služby podílely na celkových výdajích sedmi procenty a na HDP 3,8 procenta.

Největší část z celkového objemu svých výdajů utráceli předloni v restauracích a dalších stravovacích zařízeních Irové (14,4 procenta) a Španělé (13 procent). Naopak nejmenší podíl na to ze svých celkových útrat vydávají Rumuni (1,9 procenta) a Poláci (tři procenta).