Česká armáda dostane americké ženijní roboty Talon

Robot Talon

Robot Talon Zdroj: Profimedia

Robot Talon
Robot Talon
Robot Talon
Robot Talon
Robot Talon
6
Fotogalerie
Výzbroj Armády České republiky se příští rok rozšíří o dálkově ovládané ženijní roboty Talon, které vyrábí firma QinetiQ North America. Serveru E15.cz to potvrdila mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková. Dodávka robotů se podle ní předpokládá v první polovině roku 2013, financování zajistí Američané.

„Je zde reálná možnost, že AČR bezplatně obdrží, na základě svého požadavku, několik kusů robotů Talon od americké strany v rámci programu Foreign Military Financing,“ sdělila Růžičková serveru E15.cz. Americký vládní program FMF finančně podporuje prodej vojenské techniky vyrobené v USA zahraničním partnerům.

Objednávku robotů už oznámil jejich americký výrobce QinetiQ North America. Podle něj má zakázka pro české vojáky hodnotu 1,6 milionu dolarů (kolem 31 milionů korun). Objednávka zahrnuje dodávku i pro polskou armádu za dalších 6,8 milionu dolarů.

Roboty dostanou pyrotechnické týmy 15. ženijní brigády. „Budou je používat k přípravě pro plnění stanovených úkolů a v rámci nasazení v zahraničních operacích,“ vysvětlila mluvčí.

Talon je určen k zneškodňování výbušných náloží. Pohybuje se na pásech a může být dálkově ovládán až na jednokilometrovou vzdálenost. Podvozek se umí vypořádat s pohybem v písku, ve vodě, sněhu a zdolá i schody. Podle informací výrobce se robot rychlostí vyrovná běžícímu vojákovi.

„AČR tímto středním víceúčelovým robotem zatím nedisponuje,“ řekla Růžičková. Ženijní jednotky podle ní mají pouze velký víceúčelový stroj Theodor. Čeští pyrotechnici nicméně robota Talon znají z Afghánistánu. „Mají ho zapůjčený od amerických kolegů, s nimiž v Lógaru úzce spolupracují například při likvidaci nástražných min. K jeho používání jsou vycvičeni a tento prostředek se při nasazení plně osvědčil,“ dodala.