České domácnosti hospodaří nejlépe od roku 1990, tvrdí průzkum

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Hodnocení hospodaření vlastní domácnosti se v Česku od roku 2016 opět zlepšilo a podíl lidí, kteří uvádí, že vychází se současným příjmem domácnosti snadno, je nejvyšší od roku 1990. Na nejnižší úroveň se naopak dostaly negativní odpovědi ohledně hospodaření domácnosti. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM. Podle jejího zjištění spíše obtížně vychází s příjmem rodiny 34 procent Čechů a 13 procent obtížně, zatímco 53 procentům lidí to nečiní žádné problémy.

V porovnání s rokem 2016 se výsledky v případě pozitivního hodnocení zlepšily o devět procentních bodů. O čtyři body se snížil podíl lidí, kteří zmiňovali jisté obtíže s hospodařením domácnosti, a počet lidí, pro které je obtížné vyjít s příjmem, se snížil o pět bodů.

Proti průzkumu před dvěma lety se mírně zlepšilo i subjektivní hodnocení finanční situace rodin. O pět procentních bodů ubylo dotázaných, kteří si myslí, že se situace jejich domácností proti době před rokem zhoršila. Naopak o sedm bodů více lidí si myslí, že se zlepšila. U tří pětin dotázaných zůstala situace stejná, v roce 2016 totéž uvedlo 62 procent dotázaných.

Podle zjištění STEM největší nápor na ekonomiku domácností byl na počátku 90. let minulého století po deregulaci cen. Druhý nápor přišel na konci 90. let po prvních vážnějších ekonomických problémech státu. "Ekonomická krize po roce 2008 se v hodnocení příjmové situace domácnosti tak výrazně neprojevila. Od roku 2014 sledujeme zlepšování pohledu na příjmovou situaci domácnosti," uvedl STEM. Proti roku 2013 se podíl lidí, kteří s příjmem v domácnosti vychází snadno, zvýšil o 21 procentních bodů. STEM provedl průzkum od 1. do 8. února mezi tisícovkou lidí.