České firmy mohou přijmout pět tisíc uprchlíků, tvrdí šéf svazu průmyslu

Uprchlíci v Mnichově

Uprchlíci v Mnichově Zdroj: CTK

Pokud budou mít uprchlíci ze Sýrie potřebné vzdělání a budou dodržovat zákon, české firmy jich mohou přijmout až pět tisíc. Prohlásil to prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„My jsme okamžitě v našich firmách schopni přijmout až pět tisíc Syřanů, ale za podmínky, že budou mít odpovídající vzdělání, budou chtít pracovat a budou ctít zákony a pravidla života České republiky,“ řekl Hanák. Svaz prováděl průzkum o možném přijímání migrantů mezi několika desítkami velkých průmyslových podniků.

Míst pro běžence ale podle svazu bude zřejmě ještě více než zmíněných pět tisícovek. „Předpokládáme, že poptávka po uprchlících může být mnohonásobně vyšší,“ řekl mluvčí svazu Milan Mostýn. Svaz bude projednávat s ministryní práce a sociálních věcí možnost vytvoření rekvalifikační agentury pro uprchlíky, která by nabídla mimo jiné i kurzy českého jazyka.

České podniky nyní trápí nedostatek zejména technických profesí. Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Překážkou může být jazyková bariéra a velmi zdlouhavý proces získání pracovního povolení, vyplývá z ankety ČTK mezi zaměstnavateli a personálními agenturami.

Češi, nebojte se, uprchlíci nás nezaplaví, chlubí se Chovanec

BBC: Proč potřebuje Německo imigranty více než Británie