Čeští podnikatelé si od Ruska slibují kontrakty za miliardy

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Čeští podnikatelé chtějí příští týden uzavřít v Rusku kontrakty v hodnotě několika miliard korun. Podnikatelé budou od neděle doprovázet premiéra Petra Nečase na čtyřdenní návštěvě Ruska. Předběžně se počítá s uzavřením čtyř kontraktů v Petrohradu a jednoho kontraktu v Jekatěrinburgu.

Obchod mezi Českem a Ruskem v poslední době posiluje, hospodářskou spolupráci s Ruskem podporuje i český prezident Miloš Zeman. Podle nedávného vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), který se chystané cesty do Ruska také zúčastní, má český vývoz do Ruska velký potenciál k růstu, i když zatím do této země míří jen malá část celkového exportu.

Celkem se obchodní mise zúčastní na 80 zástupců českých firem, které podnikají mimo jiné v oblasti strojírenství, energetiky, chemie, petrochemie, dopravy, úpravy vod, těžby a zpracování ropy, stavebnictví, elektrotechniky a zdravotnictví. „Nezanedbatelná je účast představitelů bankovního sektoru,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Milan Mostýn.

Ruské firmy podnikají také v Česku, například rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress má zájem o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.