Chovanec opustí funkci hejtmana. ČSSD podle něj potřebuje katarzi

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: E15 Anna Vackova

Místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec věří, že ústřední výbor ČSSD příští neděli vyřeší spory uvnitř partaje ve prospěch předsedy Bohuslava Sobotky. Chovanec, který nechyběl na kritizované lánské schůzce u prezidenta, řekl, že v případě nutnosti rezignuje na funkci ve vedení strany. Zároveň oznámil, že končí jako hejtman.

„Je nezbytná katarze, nemůžeme jít do vlády s dvouhlavým vedením,“ okomentoval Chovanec v České televizi boj dvou křídel - kolem Haška a Sobotky - o moc. Podle něj ústřední výbor určitě podpoří svého předsedu. „Vidím ohromnou podporu zdola pro Bohuslava Sobotku, domnívám se, že pro něj bude na ústředním výboru hlasovat devadesát procent delegátů,“ dodal.

Pozice Sobotkových odpůrců vedených Michalem Haškem, kteří lhali o schůzce u prezidenta, se tak nezadržitelně otřásá. Dle Chovance by bylo nejlepší, kdyby účastníci tajného jednání u Miloše Zemana, místopředsedové Hašek i Zdeněk Škromach, dali k dispozici své stranické funkce a Jeroným Tejc by měl rezignovat na šéfa poslaneckého klubu ČSSD.

Sám Chovanec je prý připraven, coby místopředseda strany, skončit. Milan Chovanec jako jediný setkání v Lánech z minulé soboty nezapíral, a proto si vysloužil důvěru šéfa strany Bohuslava Sobotky. Jenže ČSSD z Vysočiny požaduje nejen hlavy Škromacha, Haška a Tejce, ale i Chovance.

S tím souhlasí i šéf Senátu Milan Štěch. Dle něj by na své posty měli rezignovat všichni účastníci lánské schůzky, tedy i místopředseda Chovanec. „Doufám, že si uvědomí svou chybu a budou pokračovat na nižších postech. Všech pět by mělo odejít z vrcholných stranických funkcí - z grémia, předsednictva, místopředsednických postů, i z ústředního výkonného výboru - a pracovat na úrovni obcí a krajů,“ řekl Štěch v TV Prima.

Plzeňský kraj bude mít nového hejtmana

Chovanec zároveň v České televizi oznámil, že v prosinci rezignuje na post plzeňského hejtmana a zůstane poslancem. Reaguje tím na interní usnesení ČSSD, které omezuje kumulaci funkcí. Současní sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří byli zvoleni do Poslanecké sněmovny, si podle tohoto usnesení musí vybrat, jakou pozici budou zastávat.

V čele kraje by Chovance mohl vystřídat nynější první náměstek hejtmana Václav Šlajs. Chovanec již na konci října oznámil, že ho na funkci doporučí. Šlajs se letos v lednu rovněž vzdal mandátu poslance, aby se plně věnoval jen práci pro kraj, kde má na starosti ekonomiku a finance.

Regiony zatím podporují Sobotku

Po celé České republice v těchto dnech krajské buňky partaje rozhodují o tom, zda podpoří svého předsedu, nebo jeho rivala Haška. Za Sobotku se zatím postavili sociální demokraté na Olomoucku, Karlovarsku, Plzeňsku a na Vysočině. V pondělí se sejde důležitá krajská organizace ČSSD na jižní Moravě, která je domovskou organizací nejen Haška,Tejce a Sobotky. Navíc má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v ČR.

Na členství předsednictvu a výkonném výboru ČSSD zatím rezignoval pouze jediný účastník utajované schůzky, jihočeský hejtman Jiří Zimola. Předsedou jihočeské ČSSD i hejtmanem ale zůstal.

Hašek i Škromach prohlásili, že svůj další postup teprve zváží a výsledek oznámí na klíčovém zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu.