Česká národní banka po téměř deseti letech zvýšila úrokové sazby. Koruna skokově posílila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČNB
ČNB
Česká národní banka
ČNB
Peníze, koruny
10
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, banka zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. V závěru roku by se měla vyšplhat až na 0,5 procenta, míní oslovení ekonomové. Rozhodnutí se již projevilo na kurzu české koruny, která rychle posiluje. 

Postupný růst sazeb je v současné situaci již žádoucí, míní hlavní ekonom ING Jakub Seidler. "Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v hospodářství již pozorovat známky přehřívání. Řada ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh," doplnil Seidler.

Analytik Generali Investments pro region střední a východní Evropy Radomír Jáč míní, že reakce napříč finančním trhem by nemusela "být nijak dramatická," jelikož rozhodnutí bylo očekáváno. „Další zvýšení může po tomto čtvrtku přijít v závislosti za vývoji inflace a kurzu koruny ještě letos,“ dodává hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. V závěru roku tak ekonomové očekávají základní sazbu kolem 0,5 procenta.

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na současnou minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

Koruna posiluje

Česká měna v reakci na krok České národní banky rychle posílila pod hranici 26 korun za euro. Zhruba deset minut po 13:00 už byla česká měna na 25,90 koruných za euro, což je nejsilnější úroveň od listopadu 2013, kdy ČNB zahájila kurzové intervence s cílem korunu oslabit. „Tvrdší koruna bude nejviditelnějším důsledkem zvýšení sazeb, ještě během letoška by se měl její kurz přiblížit 25,50 za euro,“ domnívá se ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Centrální bankéři dnes zvýšili také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo dnes šest ze sedmi členů, nebyl přítomen viceguvernér Mojmír Hampl. Tisková konference po jednání rady začne ve čtvrt na tři a vedle důvodů rozhodnutí na ní guvernér ČNB Jiří Rusnok představí i novou makroekonomickou prognózu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Seidler v této souvislosti upozornil, že zvýšení sazeb patrně povede k mírnému zdražení hypotečních úvěrů.

"U spotřebitelských úvěrů bude dopad mírnější, jelikož u těchto úvěrů bude růst tržních sazeb kompenzovat další pravděpodobný pokles marží bank z titulu vysoké konkurence na bankovním trhu," uvedl.

Jak se v Česku vyvíjely úrokové sazby:


Podívejte se, co bude růst úrokových sazeb znamenat v praxi:

Video placeholde
Česká národní banka po téměř deseti letech zvýšila úrokové sazby. Koruna skokově posílila • František Kára, Michal Nosek