Co vám (ne)uteklo: Škoda brzdí výrobu, těžba bitcoinu vynáší, CZ Loko odmítá nabídky z Číny...

Výroba aut v závodě Škody Auto

Výroba aut v závodě Škody Auto Zdroj: Škoda Auto

Josef Bárta, CZ Loko
Josef Bárta, CZ Loko
Josef Bárta, CZ Loko
Josef Bárta, CZ Loko
Na montážní lince jsou za sebou vozy v pevném pořadí a projíždějí standardními pozicemi, na kterých jsou prováděny vždy pevně dané činnosti shodné pro vyráběný model.
10
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>> Škoda Auto zastaví výrobu v Kvasinách. Automobilce chybějí díly pro desítky tisíc aut <<

Škodu Auto čekají jedny z nejtěžších okamžiků od spojení s koncernem Volkswagen. Kvůli nedostatku komponentů v příštích týdnech výrazně omezí výrobu ve všech třech tuzemských závodech. Příští týden se podle informací odborářů zcela zastaví výroba v Kvasinách a výrazně omezené množství aut se bude montovat v Mladé Boleslavi.

>> Českému výrobci unikátních pistolí Alien odešel konstruktér. Menšinu kupuje neznámý investor <<

Tuzemská zbrojní společnost Laugo Arms Czechoslovakia dokončuje zásadní změnu své vlastnické struktury. Po čtyřech letech existence z ní odešel spoluzakladatel, vývojář a konstruktér pistolí Ján Lučanský, který dosud držel polovinu akcií. Místo něj přichází nový, dosud neznámý investor, který má za 49procentní podíl zaplatit stamiliony korun. 

>> Ziskovost těžby bitcoinu skokově roste <<

Zásahy čínské vlády proti kryptoměnovým těžařům a obchodníkům vyvolávají vedlejší efekty, které pomáhají minerům ve zbytku světa...

>> S Číňany nebudu spolupracovat, i kdyby nabízeli hory s horákama, říká majitel CZ Loko Bárta <<

Když vyrábíte lokomotivy v Evropě, znamená to dvě věci: musíte zezelenat a odmítat nabídky Číňanů na prodej firmy, říká majitel českotřebovské CZ Loko Josef Bárta. Začínal jako dělník v depu, malý podnik spoluzaložil v roce 1995. Dnes patří k největším výrobcům lokomotiv pro nákladní dopravu v Evropě, firma ale stojí na prahu fundamentálních změn.

>> Youtuberka Chamberlainová má ve dvaceti vyděláno. Teď nakupuje domy za desítky milionů <<

Emma Frances Chamberlainová teprve před čtyřmi lety nahrála na Youtube své první video. Dneska ji na největším internetovém serveru pro sdílení videosouborů sleduje přes 10,3 milionu lidí. Teprve dvacetileté Američance se podařilo proměnit natáčení vlogů ve vysoce výdělečný byznys. O tom, kolik jí její internetové podnikání vydělává, vypovídají její nákupy na realitním trhu.

NOVÝ POŘAD architekta Adama Gebriana ze Spojených států:

 

Připomeňte si také díly podcastu E15, které vyšly tento týden:

E15Cast