CzechTrade nestíhá, ruší veletrhy

Czech Trade

Czech Trade Zdroj: CTK

Snaha Sobotkova kabinetu uspět s českými výrobky v Asii začala drhnout. Česko má velký skluz v přípravách na klíčový veletrh Vietnam Expo 2015, který vláda po mnoha letech zařadila na seznam exportně nejdůležitějších akcí. Zhruba za měsíc vyprší uzávěrka přihlášek, přičemž ještě ani není potvrzena vítězná firma, která by měla českou prezentaci zajišťovat. Podporu dvou veletrhů už musela agentura CzechTrade kvůli skluzům zamítnout.

Potíže nastaly zřejmě proto, že nebylo jisté, z jaké kapitoly se mají akce podporovat. Projekt s názvem „Společná účast na výstavách“ proexportní agentury CzechTrade byl totiž naplánován jen do konce roku 2014. Úředníci nakonec rozhodli o jeho prodloužení o dalších šest měsíců, přípravy na veletrhy ale nabraly skluz.

CzechTrade tak nestihne podpořit českou účast na veletrhu skla a doplňků MACEF v Miláně, který má proběhnout od 17. do 20. ledna. Stejný osud má česká účast na londýnském veletrhu BETT, který začíná jen o pár dní později a je zaměřen na informační technologie ve vzdělávání.

CzechTrade věří, že alespoň vietnamský veletrh stihne. „Bylo nutné podle podmínek projektu vypsat nové výběrové řízení a vybrat dodavatele na realizaci expozice. Výběrové řízení proběhlo v prosinci roku 2014 a v současné době běží 15 denní lhůta stanovená zákonem na odvolání nevybraných uchazečů,“ řekl ředitel odboru fondů EU a komerčních akcí CzechTrade Petr Kraselovský.

CzechTrade podle něj už alespoň za sebe eviduje firmy, které mají o účast zájem a jedná se zástupci Vietnam Expo o prostoru pro expozici.