CzechTrade podpoří vývozce na osmi nových trzích

CzechTrade

CzechTrade Zdroj: CTK

Nové kolo ekonomických sankcí, které chystá Evropská unie vůči Rusku, dál zkomplikuje život českým exportérům. Vládní agentura na podporu obchodu CzechTrade proto vytipovala osm zemí, kde mohou firmy najít alternativní odbytiště pro své výrobky. V Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Turecku, Číně, Indii, Indonésii, Brazílii a Mexiku poskytne firmám nadstandardní individuální služby.

„Přicházíme rovněž s rozšířenou nabídkou akcí určených k prezentaci českých firem v zahraničí. Do Latinské Ameriky, Kazachstánu a do Indonésie chystáme podnikatelské mise a rozšiřujeme také nabídku české účasti na specializovaných veletrzích a výstavách,“ řekl deníku E15 generální ředitel CzechTradu Radomil Doležal.

Vybraná osmička zemí nabízí podle agentury pro české firmy dostatek zajímavých příležitostí. Navíc jsou branou do dalších zemí ve svých regionech. Tamní kanceláře CzechTradu jsou podnikům schopny zajistit dostatečnou podporu, aby se omezila doba a náklady potřebné ke vstupu na trh. Doležal odhaduje, že nejvíce využijí služeb agentury střední firmy s 50 až 100 zaměstnanci a exportem do 50 milionů korun. CzechTrade je ale připraven pomoci i velkým exportérům.

exportexport | E15

„Vytipované země jsme vybrali i s ohledem na obory a komodity, které mohou být mezi zakázkami ohroženými sankcemi. I když to neplatí absolutně. Třeba potraviny v Turecku těžko uspějí,“ dodává Doležal. Nynější sankce však podle něj nic nemění na tom, že do budoucna Rusko zůstává prioritní zemí pro český export.

Exportéři pomoc státu vítají. „Nedá se ale čekat, že nynější aktivita CzechTradu bude mít okamžitý efekt. Otvírání nových trhů trvá dlouho,“ tvrdí místopředseda Asociace exportérů ČR Otto Daněk.

Osm náhradních
Osmička zemí, které vytipovala agentura CzechTrade jako náhradu za ruský exportní trh okleštěný sankcemi Evropské unie, zahrnuje takřka kompletní škálu příležitostí pro domácí firmy, od strojírenství, přes potraviny, až k nanotechnologiím. Společnosti podle průzkumu Hospodářské komory potřebují nahradit ztracený odbyt v hodnotě stamilionů korun. Tuzemští exportéři by však v osmičce nově vybraných odbytišť uvítali kromě pomoci CzechTradu také větší podporu ze strany státní exportní pojišťovny EGAP.