Další pokus: Obrana se opět snaží koupit odstřelovací pušky

Armádní odstřelovači by potřebovali přes dvě stovky
moderních pušek. Měly by nahradit zastaralé dragunovy z dob Varšavské smlouvy.

Armádní odstřelovači by potřebovali přes dvě stovky moderních pušek. Měly by nahradit zastaralé dragunovy z dob Varšavské smlouvy. Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany vypsalo zakázku na nákup pušek pro přesnou střelbu. Pořídit jich chce 238. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by zbraně měly dostat jednotky 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. Nahradí dosluhující Dragunovy. Hodnotu zakázky ministerstvo ve věstníku neuvedlo, v minulosti byla odhadována na více než 100 milionů korun.

Ministerstvo chce zbraně ráže 7,62 nakoupit včetně denních a nočních zaměřovačů a příslušenství. Vítězná firma by je měla dodat v příštím roce.

Nové pušky nahradí zastaralé sovětské Dragunovy, jejichž konstrukce vznikla v 60. letech a které nejsou vybaveny noční optikou. Do československé armády se dostaly v 80. letech. Přesné moderní pušky by měly mimo jiné umožnit používání munice, kterou jsou vybaveny členské státy NATO.

Ministerstvo obrany chtělo nové pušky koupit již v roce 2013. Podle informací médií bylo ale výběrové řízení v roce 2014 zrušeno, protože zbraně vybraného amerického výrobce neprošly zkouškami. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva obrany byly poruchové hlavně zbraní.