Další posun v diplomatické hře s Tureckem, soud propustil kurdského politika na svobodu

Sálih Muslim

Sálih Muslim Zdroj: Reuters

Pražský městský soud propustil na svobodu kurdského politika Sáliha Muslima, kterého česká policie v sobotu zadržela na základě mezinárodního zatykače a o jehož vydání usiluje Turecko. Soudce přijal Muslimův slib, že nevycestuje z Evropské unie a že se bude na případná předvolání dostavovat k soudním jednáním. Informaci přinesla mluvčí soudu Markéta Puci. Turecko muže označuje za teroristu. Verdikt českého soudu neuvalit vazbu na Sáliha Muslima je politický a je podporou teroristické organizace, řekl podle Reuters mluvčí turecké vlády. Proti tomu se Muslim ohradil.
 

 

"Rozhodnutí je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti," uvedla Puci. Muslimův právník podle ní soudu nabízel vedle klientova slibu i "záruku kurdské organizace", tu však soudce Jaroslav Pytloun nepřijal.

Sedmašedesátiletý Syřan Muslim sice opustil jednací síň v doprovodu policejních těžkooděnců, avšak bez pout na rukou. Oznámení jeho právníka Miroslava Krutiny o propuštění na svobodu přivítali nadšeným křikem Kurdové, kteří politika přišli podpořit na chodbu soudu.

Turecký velvyslanec v Česku v úterý zopakoval, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy. "Toto rozhodnutí jsme nečekali. Sálih Muslim se v posledních letech podílel na několika teroristických útocích v Turecku," uvedl velvyslanec Ahmet Bigali. "S tímto verdiktem nejsme spokojeni," dodal. Turci mohou do 40 dní od zadržení podat k českému ministerstvu spravedlnosti oficiální žádost o vydání, prozatím tak neučinili. Extradiční řízení tak zatím u soudu neběží.

Proti turecké kritice se kurdský politik Muslim ohradil s tím, že považuje své propuštění v Česku za rozhodnutí nezávislého soudu, který nepodléhá politickým tlakům. 

Muslim do loňska působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Podle informací ČTK se zatykač na jeho osobu, který loni v květnu vydal turecký Nejvyšší soud, týká několika trestných činů - konkrétně rozvracení jednoty a integrity státu, vraždy, poškozování cizího majetku a přepravování nebezpečných materiálů. Turci Muslima spojují s bombovým útokem v Ankaře z března 2017, který podle nich zosnovala výkonná rada Kurdské strany pracujících. Dřívější zatykač z prosince 2016 pak Muslima spojil s jiným bombovým útokem, při němž zemřelo 29 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

Pražské městské státní zastupitelství v návrhu na uvalení předběžné vazby konstatovalo, že v Turecku lze za tyto trestné činy uložit doživotí a že tvrzené skutky jsou trestné i podle českého trestního zákoníku - a to jako rozvracení republiky a teroristický útok.

Proti zadržení politika v pondělí demonstrovaly kurdské organizace v řadě zemí, kromě ČR například v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii. V úterý se desítky protestujících Kurdů sešly i před budovou pražského městského soudu, kde kritizovaly tureckého prezidenta jako diktátora a fašistu.

Obdobně jako v Muslimově případě postupoval pražský městský soud například v další sledované kauze ruského umělce Olega Vorotnikova, který byl zadržen na základě mezinárodního zatykače vydaného kvůli aktivitám disidentské výtvarné skupiny Vojna. Soudkyně tehdy přijala umělcův písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení.

Propuštění Muslima je podporou teroristů, řekl turecký vicepremiér

Rozhodnutí českého soudu neuvalit vazbu na kurdského politika Sáliha Muslima je politické a znamená podporu teroristické organizace. Řekl to v úterý podle deníku Sabah místopředseda turecké vlády a vládní mluvčí Bekir Bozdag. Představitel syrských Kurdů Muslim patří ke kritikům turecké vlády, která ho považuje za teroristu.

"Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou," komentoval úterní verdikt pražského městského soudu Bozdag. Dodal, že toto rozhodnutí "podporuje teroristické organizace" a je "jasnou podporou terorismu".

Muslima, jehož na základě mezinárodního zatykače zatkla v sobotu česká policie, pražský soud propustil na svobodu. Soudce přijal Muslimův slib, že nevycestuje z Evropské unie a že se bude na případná předvolání dostavovat k soudním jednáním.

"Mezinárodní společenství někdy činí rozhodnutí ve prospěch terorismu. Taková rozhodnutí nejsou pro nás překvapením, i vzhledem k přístupu členských zemí EU k těmto věcem," řekl také Bozdag v reakci na verdikt.

Není to poprvé, co představitel turecké vlády obviňuje evropskou zemi z terorismu. V předchozích dvou letech například prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil několikrát z podpory terorismu a teroristických organizací Německo. Erdogan mimo jiné řekl, že Německo léta chránilo přívržence teroristické Strany kurdských pracujících (PKK) a dokonce označil Německo za "ráj pro teroristy".