Dohnal dokličkoval. Dostal osm měsíců podmíněně

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Vyhýbání se spolupráci při kontrole hospodaření NKÚ se jeho šéfovi Františku Dohnalovi nevyplatilo. Soud mu dnes za odmítnutí vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu uložil osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Dohnal se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby.

Šéf NKÚ dříve uvedl, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy.

Dohnal dostal podle obžaloby na konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku úřadu. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal jejich požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Protože je jako šéf NKÚ zodpovědný za jeho hospodaření, chtěl podle žalobkyně zabránit kontrole a vyhnout se postihu za případné chyby.

Spor mezi Dohnalem a poslanci začal v roce 2009. V březnu přijalo kolegium NKÚ usnesení, podle kterého úřad v předchozím roce nehospodárně vynakládal peníze. Sněmovní kontrolní výbor se následně rozhodl výhrady členů kolegia prověřit, podle jeho zprávy porušil prezident úřadu zákon o veřejných zakázkách a o platech ústavních činitelů. V říjnu sestavil skupinu ke kontrole hospodaření NKÚ za posledních pět let. Dohnal odmítl skupině poskytnout podklady, nedal jim je ani po dalších výzvách.

Dohnal dříve přiznal, že odmítl spolupracovat při kontrole. Podle něj by však NKÚ neměli kontrolovat poslanci, ale zahraniční účetní dvory. Zákon o NKÚ podle něj nenastavuje procesní pravidla prověrky, neřeší tedy například otázku podjatosti členů kontrolního výboru, jejich pravomoci nakládat s dokumenty úřadu nebo případné odvolání proti jejich závěrům. „Bez procesních pravidel je tato kontrola pouze politický akt bez jakékoli relevance,“ uvedl v minulosti.

Podle šéfa NKÚ byli poslanci, kteří požadovali prověrku, podjatí. Dříve, než audit začal, se prý v médiích vyjadřovali k tomu, jak dopadne a jak bude Dohnal potrestán. Prezident úřadu se s nimi totiž dostal do ostrého sporu kvůli obsazování kolegia, které podle něho chtěli ovlivňovat. Dohnal zároveň uvedl, že sněmovně již dříve dodal veškeré dokumenty, které podle zákona předložit musel. Dohnalův advokát Václav Vlk dříve uvedl, že jeho klient nechce materiály poslancům dát, protože „je to Nejvyšší kontrolní úřad, a ne Druhý nejvyšší kontrolní úřad“.

Obvodní soud pro Prahu 7 již o jedné obžalobě na Dohnala rozhodoval. V březnu šéfa NKÚ nepravomocně osvobodil v případu, v němž ho žalobci viní z využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů. Pražský městský soud však následně rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.