Dohnal končí v čele NKÚ, dočasně ho nahradí Kala

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: profimedia.cz

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal končí ve funkci. S definitivní platností dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Odsuzující verdikt je pravomocný, podle zákona o NKÚ proto Dohnal musí odejít. Dohnala zastoupí v čele úřadu ode dneška jeho dosavadní viceprezident Miloslav Kala (48).

Obvodní soud prezidenta NKÚ uznal vinným ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a vyměřil mu osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Městský soud rozsudek potvrdil. Proti verdiktu je nyní možné podat pouze mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek je však pravomocný a zákon o NKÚ říká, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin.

Dnešním rozhodnutím není překvapen premiér Petr Nečas, podle nějž se nyní potvrdily pochybnosti, které na adresu prezidenta NKÚ vyslovil už v minulosti.

Premíér o Dohnalovi:

Dohnal již dříve namítal, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. „Kdybych byl nyní postaven do stejné situace, postupoval bych naprosto stejně jako v minulosti,“ řekl před časem.

Dohnal dostal podle obžaloby na konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku úřadu. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Protože je jako šéf NKÚ zodpovědný za jeho hospodaření, chtěl podle žalobců zabránit kontrole a vyhnout se postihu za případné chyby.

„Situace byla neudržitelná. Očekávám, že se zlepší komunikace mezi všemi dotčenými orgány,“ řekla v reakci na rozsudek místopředsedkyně sněmovního kontrolního výboru Zdeňka Horníková (ODS).

Podle zákona volí šéfa NKÚ Poslanecká sněmovna. Do funkce pak prezidenta úřadu na devět let jmenuje prezident republiky. Podle kuloárových informací se spekuluje o tom, že by Dohnala mohl nahradit dosavadní ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

„V této chvíli je to pro nás úplně nová informace. My jsme dopředu nehledali žádného kandidáta, protože řádný mandát měl panu Dohnalovi skončit až v roce 2014,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Nastala nová situace a měla by se řešit „v nejbližších dnech a týdnech“, uvedl. Zatím podle Stanjury není jasné, zda bude ODS navrhovat kandidáta. „V každém případě vládní koalice se bude muset na někom shodnout, aby provizorium bylo co nejkratší,“ uvedl. Vláda se už po soudním verdiktu v první instanci nezabývala závěry NKÚ; podle Stanjury se naskytla šance, že se věc vrátí do normálu.

Poslanci zvolili Dohnala prezidentem NKÚ v říjnu 2005. Po smrti jeho předchůdce Lubomíra Voleníka v roce 2003 se parlamentní strany nedokázaly téměř 2,5 roku nedokázaly shodnout na tom, koho do této funkce navrhnou. V době, kdy stál Voleník v čele úřadu, si úřad získal respekt napříč politickým spektrem. Na počátku června 2003 Voleník zemřel, instituci pak dočasně vedl její tehdejší viceprezident Dušan Tešnar.