Dosavadní kybernetické útoky byly odraženy, prohlásil ministr zdravotnictví Vojtěch

Tuzemské nemocnice se staly terčem zákeřného útoku hackerů.

Tuzemské nemocnice se staly terčem zákeřného útoku hackerů. Zdroj: Reuters

Všechny dosavadní pokusy o kybernetické útoky na nemocnice byly zatím odraženy. Nelze ale vyloučit, že dojde k dalším útokům. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Hrozbu vnímá Vojtěch jako vážnou, zdravotnická zařízení podle něj dělají vše, aby se co nejlépe na možný útok připravila. Ministerstvo je v kontaktu s policií i s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

"Víme, že tady už proběhly určité pokusy, ty byly naštěstí odraženy. Zatím není nějaký zásadní problém v této chvíli, ale riziko tady je skutečně velice výrazné," řekl Vojtěch.

Podle něj se nedá vyloučit, že pokusy o útoky budou v následujících dnech pokračovat. "Hrozba je vážná, my ji nijak nepodceňujeme. Jediné, co můžeme dělat, je připravit se," řekl ministr. Zmínil například intenzivnější zálohování dat, aby nebyly chod nemocnic a zdraví pacientů nijak ohroženy.

Tuzemské nemocnice aktuálně ohrožuje virus pod názvem coviper. Do systému se dostane například e-mailem. V napadených počítačích způsobí, že nepůjdou nastartovat a nenaběhne v nich operační systém. Uvedl to server iRozhlas s odkazem na vyjádření antivirových firem Eset a Avast.

"Podle naší telemetrie, to znamená těch dat, které vidíme v našich systémech, a informací, které NÚKIB zveřejnil, tak se jedná o malware, kterému se říká coviper," uvedl pro Radiožurnál technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha úzce spolupracuje s NÚKIB i s kybernetickou sekcí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informace o tom, co je motivem útoků nebo odkud jsou vedeny, ministr nemá. Podle něj je to věcí policie.

NÚKIB hrozbu kyberútoků hodnotí na úrovni vysoká, tedy hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná. Útoky jsou podle NÚKIB nyní v přípravné fázi, hlavně přes takzvané spear-phishingové kampaně.

Phishing používají podvodníci k získávání citlivých údajů. Rozesílají e-mailové zprávy, jež často vyzývají adresáta k různým úkonům a zadání dat. Spear-phishing pak cílí na konkrétní adresáty.

NÚKIB doporučuje ohroženým zařízením, aby uživatelé počítačových systémů hlásili správci sítě otevření podezřelých příloh e-mailů v posledních dnech. Podle dřívějších vyjádření IT expertů může jeden útok vyřadit síť i na několik dnů, což je v současné epidemii koronaviru vážnou hrozbou.

Znepokojení nad kybernetickými útoky na české zdravotnictví vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten, kdo se podílí na takovýchto akcích, podle něj musí být připraven, že ponese následky svých činů.