Brněnskou nemocnici ochromili hackeři. Denně testuje desítky lidí na koronavirus

Klinika infekčních chorob, FN Brno

Klinika infekčních chorob, FN Brno Zdroj: profimedia

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, nefungují tam počítače. Problém se týká i Dětské nemocnice a porodnice na Obilním trhu, které pod fakultní nemocnici spadají. Nemocnice převáží akutní pacienty do jiných nemocnic. Zařízení denně prověřuje až 20 lidí s podezřením na koronavirus.

V nemocnici nejdou počítače ani ambulance, potvrdil její mluvčí Pavel Žára. "Převážíme akutní pacienty do jiných nemocnic v Brně i v Jihomoravském kraji," uvedl Žára. Bližší informace k útoku zatím neměl. "Můžu potvrdit, že máme tu informaci. Jsme na místě a řešíme to. Nic bližšího ale v tuto chvíli nemáme," řekl ředitel kabinetu ředitele NÚKIB Robert Kahofer.

Primátorka Brna Markéta Vaňková řekla, že se obě městské nemocnice, a to Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, připravují na přijetí pacientů z fakultní nemocnice, pokud bude jejich převoz potřeba.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová sdělila, že záchranáři o útoku na nemocnici ví. "Dotklo se nás to tak, že vozíme pacienty do jiných nemocnic," uvedla Bothová.

V Jihomoravském kraji byli čtvrtka tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Dva lidé jsou v domácí karanténě, jedna žena leží v nemocnici na oddělení kliniky infekčních chorob. O čtvrtém nakaženém v kraji informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>