Festivalům nepřála krize ani počasí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Česko je země letním hudebním festivalům zaslíbená, každoročně se jich koná několik desítek. Část ale stále bojuje s vlivem krize, kvůli které lidé šetří. Letos se navíc přidala nepřízeň počasí. Dá se tak očekávat, že z mapy festivalů zmizí další akce.

Většina velkých přehlídek ale – někdy až překvapivě – tvrdí, že ztrátové nejsou a návštěvníků přibylo. „Letos je patrný pokles návštěvníků festivalů, muzikanti hovoří až o poklesu o dvacet procent. Důvodem je krize, velká nabídka a fakt, že mnohá města pořádají městské festivaly s nabídkou srovnatelnou s (open-air) festivaly, ale vzhledem k voličům za nesrovnatelně nižší dotované vstupné,“ uvedl hudební publicista Roman Jireš. „Pořadatelé až na výjimky šetří. Co se týká účasti zahraničních hvězd, nebyla tak silná jako v předchozích letech,“ dodal.

Nedávno skončil například festival folková Zahrada v Náměšti na Hané, rocková Noc plná hvězd v Třinci či Prague City Festival. Do Česka již nemíří ani putovní metalový Sonisphere.

Letos se potíže nevyhnuly například festivalu v Panenském Týnci. Neměl generálního sponzora a navíc bojoval s prudkým deštěm. Na festival tak dorazila polovina z očekávaných dvanácti tisíc lidí. Otázkou tak je, zda se festival uskuteční i příští rok. „Festival byl letos ztrátový, stále jej dopočítáváme a vyhodnocujeme,“ uvedla mluvčí festivalu Marie Marková. Ve ztrátě zřejmě skončil i Rock for People, který příští rok oslaví dvacet let existence. „Z tohoto titulu nehodnotíme jednotlivé ročníky, ale vnímáme Rock for People jako dlouhodobý plán. I když letos zřejmě nemůžeme hovořit o zisku, ve všech parametrech naše úsilí vyšlo. Ekonomickým jazykem řečeno jde o slibnou investici do dalších let,“ uvedl společník festivalu Oldřich Bajer.

Tuzemské festivaly zažily odliv návštěvníkůTuzemské festivaly zažily odliv návštěvníků

Červnové záplavy přiměly organizátory během deseti dnů přesunout místo konání pražského festivalu se vstupným zdarma United Islands. Lidí ale přišlo dostatek a rozpočet skončil vyrovnaný. „Pro příští rok o zpoplatnění festivalu zatím neuvažujeme. V dlouhodobém horizontu ale nemusí být nynější forma United Islands tou jedinou, kterou divákům přineseme,“ uvedla mluvčí Barbora Šubrtová.