Fiala obhájil post předsedy ODS

Současný předseda ODS Petr Fiala dnes na kongresu občanských demokratů v Ostravě podle očekávání obhájil svou funkci. Třiapadesátiletý Fiala, který ve volbě neměl protikandidáta, získal 451 ze 483 platných hlasovacích lístků, hlasovalo tak pro něj zhruba 90 procent všech delegátů.

Silnou pozici prvního muže ODS signalizovaly už nominační konference, na nichž získal podporu ze všech krajů. ODS je po říjnových volbách sice druhou nejsilnější parlamentní stranou, má však pouze 25 poslanců.

Fiala bezprostředně po volbě řekl, že je zaskočen a dojat a výsledek vlastně nečekal. Považuje ho za čest a závazek. "Slibuji, že vás ani voliče nezklamu," uvedl Fiala.

Fiala označil svůj mandát za silný, což ho podle jeho slov překvapilo vzhledem k tomu, že už není ten, kdo má ODS zachraňovat. Strana je už podle něj stabilizovaná a mohly se objevit pochybnosti o cestě, kterou jí chce dál vést. Odkázal tak zřejmě na kritiku Václava Klause mladšího, který po sněmovních volbách uvedl, že ODS by měla být výrazněji pravicová. Výsledek hlasování tak podle Fialy znamená, že delegáti dali jeho směřování podporu.Silný mandát nepovažuje za nic samozřejmého.

"Budu vytrvale pokračovat v tom, aby ODS byla strana, která stojí na jasných demokratických hodnotách a konkrétním programu, který nabízí lidem řešení problémů, které mají. Budeme znovu důsledně bojovat proti byrokracii, která nás všechny svazuje," uvedl na tiskové konferenci po zvolení Fiala. Slíbil, že ODS bude usilovat o zajištění bezpečnosti i investic do vzdělání. "Cílem je posílit tradiční politiku, slušnou politiku, normální politiku. Našim cílem je posílit českou pravici," řekl.

Ve svém nominačním projevu slíbil silnější ODS i nárůst voličů v dalších parlamentních volbách. Připomněl, že když se před čtyřmi lety stal předsedou strany, společně s členy ODS museli zachraňovat právo na existenci strany a holý politický život. V současnosti je podle něj strana ve zcela odlišné situaci, z čehož vychází i jeho představa o dalším směřování ODS.

Kongres v Ostravě je dvoudenní. Dnes občanské demokraty čeká ještě volba místopředsedů i politická diskuse. ODS vznikla v únoru 1991. V Poslanecké sněmovně je ODS po nedávných volbách druhou nejsilnější stranou, Fiala byl zvolen místopředsedou Sněmovny, zástupci ODS vedou tři poslanecké výbory. ODS má v současnosti tři primátory statutárních měst (Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Teplice) a nemá žádného hejtmana. V Senátu má strana deset křesel, přičemž Jaroslav Kubera je místopředsedou horní komory parlamentu.