Fischer bude kandidovat do Senátu. Politickou situaci přirovnal k dusivému smradu minulosti

Pavel Fischer

Pavel Fischer Zdroj: Mirek Buddha

Neúspěšný kandidát prezidentských voleb Pavel Fischer oznámil záměr kandidovat do Senátu jako nezávislý v Praze 12, kde dříve s rodinou bydlel. V současnosti jedná o podpoře s několika politickými stranami. Ve svém projevu zkritizoval prezidenta Miloše Zemana i dění kolem premiéra v demisi Andreje Babiše.

“Ke kandidatuře mě vedla řada podnětů nasbíraných v prezidentské kampani. Nerad bych do ní šel s jedinou stranou, budu jednat s vícero, abychom vytvořili platformu spolupráce do budoucna,” prohlásil třiapadesátiletý Fischer.

Bývalý diplomat získal v prvním kole prezidentských voleb třetí nejvyšší počet hlasů - přes deset procent. V Senátu se chce věnovat tématům zahraničních vztahů a bezpečnosti, stejně jako problematice rozvoje méně privilegovaných regionů rozšířením dostupnosti veřejných služeb.

Ve svém projevu před novináři zkritizoval kroky prezidenta Zemana i dění kolem premiéra Babiše. "V únoru 1948 se komunisté demokratickou cestou zmocnili moci, opět zde máme osmičkový rok. Mnozí z nás si dopředu říkali, že může být mimořádný. Mně osobně chyběla představivost. Zkratka StB přeci označovala nástroj KSČ pro boj s každým, kdo chtěl žít svobodně. Bezmála třicet let od pádu Berlínské zdi se v naší zemi pojem státní bezpečnosti skloňuje snad každý den, a to v souvislosti dokonce s naším premiérem," řekl Fischer.

"Je to k nevíře, ale v únoru 2018 demokraticky zvolený prezident ohlašuje, že vystoupí na sjezdu KSČM. Poprvé od roku 1990 tak budou komunisté z iniciativy Miloše Zemana politicky legitimizováni. Jsem sám, kdo má pocit, že se dusivý smrad minulosti dere zpátky?" dodal.