Fotbal čelí další aféře, policie kvůli sázkám zatkla desítky hráčů

Fotbalový míč, ilustrační foto

Fotbalový míč, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Protikorupční policie ve středu zatkla řadu fotbalistů kvůli sázení a manipulaci s výsledky. Má jít o desítky hráčů zejména z nižších soutěží, ale i z první ligy. Kontakt s policií zatím potvrdily Teplice a třetiligová Roudnice nad Labem. Detektivové akci rozjeli již ve čtyři hodiny ráno.

Policie je ohledně kauzy zatím skoupá na slovo, mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej ale informaci potvrdil. Podle něj jednotka od středečních ranních hodin prováděla úkony trestního řízení ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí, možného ovlivňování zápasů a s tím související sázkařskou činností.

Fotbalová asociace ČR zatím nemá žádné bližší zprávy, kterých hráčů, případně klubů a zápasů se kauza týká. Bezpečnostní manažer FA ČR Martin Synecký, který s policií především komunikuje, je momentálně na setkání bezpečnostních manažerů UEFA ve Varšavě.

Jediným prvoligovým klubem, který zatím potvrdil středeční kontakt s policií, jsou Teplice. Kriminalisté vyslýchali tři hráče ze širšího kádru A-týmu. „Proběhl výslech v prostorách stadionu, policie odjela. Momentálně nevíme vůbec nic. V případě, že by se prokázala jejich vina, tak to pro ně, řekl bych, znamená fatální následky v našem klubu. Ale nepředbíhejme,“ řekl teplický ředitel František Hrdlička.

Podle serveru isport.cz je dalším potvrzeným klubem, kterého se nová aféra týká, třetiligová Roudnice nad Labem. „Ano, vzali nám čtyři hráče. Nevím ale, jestli jsou ve vazbě, nebo jsou vyšetřováni na svobodě. Něco tam ale probíhá. Nevím, o co jde a v jaké fázi to je. Slyšel jsem ale, že se jedná o sázení a ovlivňování zápasů,“ uvedl předseda klubu Pavel Dohnal.

Web Aktuálně.cz tvrdí, že šlo také o fotbalisty Strakonic a Ústí nad Labem, Severočeši to ale odmítli. Z konkrétní jmen pak měl být údajně zatčený obránce Jan Halama, jenž hostuje v druholigových střížkovských Bohemians Praha z Českých Budějovic.