Fotbalisté vinění z korupce do vazby nepůjdou, jsou stíháni na svobodě

Fotbal, ilustrační foto

Fotbal, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Strakonický soud neschválil návrh státního zástupce na vzetí do vazby tří fotbalistů kvůli možnému ovlivňování zápasů. Řízení dále pokračuje se stíhanými na svobodě.

Kvůli sázení a s tím souvisejícímu ovlivňování zápasů bylo obviněno 12 bývalých i stále aktivních hráčů. Jejich počet může ještě vzrůst. V současné době hrozí jednomu z obviněných až šestiletý trest, ostatním pak vězení v délce dvou roků.

„Soudkyně rozhodla, že ten vazební důvod ovlivňování svědků tu prokázán není. A pokud jde o důvod pokračování v trestné činnosti, rozhodla o přijetí slibu. Závěr je tedy jediný, že řízení nadále probíhá nevazebně,“ řekl strakonický žalobce Miloslav Kelyman.

O konkrétních jménech, kterých se páteční jednání o vazbě týkalo, nechtěl mluvit. Neuvedl ani, u kterého z fotbalistů celá téměř roční policejní akce začala.

K prvnímu nabídnutí úplatku podle Kelymana došlo v okrese Strakonice a celý případ se rozběhl 6. listopadu 2012. To bylo pár dní před utkáním ČFL Převýšov - Strakonice (1:3). Žalobce však neuvedl, v souvislosti s jakým zápasem vyšetřování začalo. „Postupně se však na ten případ nabalovaly další a další věci,“ dodal.

Gang měl ovlivnit minimálně 19 zápasů
Policejní akce začala ve středu brzo ráno na různých místech České republiky. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy, kteří již obvinili sedm lidí. Gang prý uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Státní zástupce potvrdil, že v kauze existuje návaznost na Slovensko i na sázkaře z asijských zemí. Je přesvědčený, že policie zajistila dostatek důkazů, které budou stačit k návrhu na podání obžaloby.

„Ještě ale potřebujeme vyslechnout hodně osob a vyhodnotit další věci. Líčení u soudu by mohlo začít v horizontu několika měsíců,“ řekl Kelyman.

Zároveň připustil, že obránce Českých Budějovic Jan Halama, který dříve ve Strakonicích hrával a o němž se v souvislosti s případem hodně mluvilo, figuruje mezi zadrženými.