Hejtmani podpořili Rusnoka, žádají poslance, aby hlasovali pro vládu

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: Isifa

Hejtmani vyjádřili podporu Rusnokově vládě. Oznámil to předseda Asociace krajů Michal Hašek s tím, že žádá poslance, aby kabinet při hlasování o důvěře podpořili. ČSSD a KSČM rozhodnou o podpoře zítra.

„Asociace krajů podporuje vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka a obrací se také na všechny parlamentní politické strany a nezařazené poslankyně a poslance se žádostí, aby tuto středu při jednání poslanecké sněmovny hlasovali pro podporu vládě Jiřího Rusnoka,“ uvedl předseda Asociace krajů Hašek.

„Pro kraje je mimořádně osvěžující, když na jednání s vládou jsou naše argumenty vyslechnuty a problémy lidí v krajích nejsou brány na lehkou váhu. Na to jsme u předchozích dvou vlád nebyli zvyklí,“ doplnil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Jsem přesvědčen, že je v zájmu každého poslance, zvoleného za jednotlivé kraje, aby vláda Jiřího Rusnoka získala důvěru,“ dodal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Pro podporu vlády hlasovalo 12 hejtmanů ze 14 - všichni za ČSSD a jeden za KSČM, tedy ze stran, které podporu Rusnokovu úřednickému kabinetu zvažují. Primátor Prahy Tomáš Hudeček z TOP 09 byl proti, liberecký hejtman Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj nehlasoval. Usnesení hejtmanů ale již v pátek odmítl, Haška obvinil z politizace krajské asociace, což je podle něj proti jejím stanovám.

Hašek se ještě dnes odpoledne jménem hejtmanů obrátí dopisem na všechny parlamentní strany a nezařazené poslance, aby je vyzval k podpoře úřednického kabinetu. Osobně prý hlasy pro vládu vedení Asociace krajů shánět nehodlá.

Rusnokův tým vidí hejtmani jako udržovací kabinet, který by měl zemi spravovat do voleb, nejlépe do voleb předčasných. Rozhodně prý nejsou advokáty vlády a nedávají jí bianco šek. „Pokud vláda připraví nebo bude prezentovat nějaké kroky, které se nebudou líbit Asociaci krajů, věřte, že se sejdeme na stejné tiskové konferenci a jako hejtmani se pustíme do kritiky vlády,“ řekl Hašek

Stanoviska ČSSD a KSČM během zítřka

Rozhodnutí Asociace krajů není příliš velkým překvapvením. Většina hejtmanů patří k politickým spojencům Michala Haška, který podporu Rusnokově vládě ve své vlastní straně prosazuje.

Opačný názor má však předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který nechce Rusnokův kabinet podpořit. Jak dříve vysvětlil, vadí mu nedostatek legitimity k vládnutí, protože Zeman Rusnoka pověřil sestavením vlády, aniž by existovala podpora od politických stran. Hašek však věří, že sociální demokracie bude při hlasování jednotná. Postoj ČSSD bude jasný během zítřka. Zítra rozhodnou o podpoře Rusnokova kabinetu také komunisté. Věci veřejné o ní teprve jednají.

ODS vyjádření asociace kritizovala. „Michal Hašek proměňuje Asociaci krajů z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů ve vrcholícím vnitrostranickém souboji o vedení ČSSD,“ uvedl v prohlášení místopředseda občanských demokratů a předseda Stínové asociace krajů ČR Jiří Pospíšil. Hašek podle něj výzvou, kterou podpořili sociální demokraté a komunista, ukázal, že hradní vláda chce prosazovat socialistickou politiku SPOZ, ČSSD a komunistů.

Premiér Jiří Rusnok aktuálně počítá s podporou až 97 poslanců. To by ale pro něj musel zvednou ruku i někdo z bývalých vládních stran.

Rusnokova vláda zmírňuje protikorupční pravidla