Hrad: Případ iráckých uprchlíků dokazuje nesmyslnost kvót

Přílet iráckých uprchlíků do Česka

Přílet iráckých uprchlíků do Česka Zdroj: ctk/ap

Události kolem skupiny 25 uprchlíků z Iráku, kteří v závěru minulého týdne odmítli azyl v Česku a požádali o něj v Německu, prokazují podle Hradu nesmyslnost kvót na přerozdělování migrantů. Česko by mělo kvóty odmítnout, uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zeman podle něj podporuje ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který kvůli situaci pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21, organizujícího přesídlení iráckých křesťanů do Česka.

Ovčáček nechtěl komentovat krok německé strany. Skupinu uprchlíků, kteří v pátek opustili své ubytování na Jihlavsku a vydali se do Německa, původně zadržela a žádala o převzetí českou policii, poté ale žádost odvolala a zabývá se požadavky migrantů o azyl. „Myslím, že to jednoznačně prokazuje nesmyslnost kvót, které byly schváleny v Bruselu,“ uvedl Ovčáček.

Nyní nastal čas, aby ČR kvóty jednoznačně odmítla, podobně jako Slovensko, Maďarsko a Polsko, řekl Ovčáček. „To je poučení z tohoto vývoje, který nastal v souvislosti s křesťanskými uprchlíky v České republice. Je třeba zastavit projekt kvót jako takový,“ řekl. Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót schválily státy EU loni v září, přestože zástupci některých zemí včetně Česka hlasovaly proti.

Celkem 153 běženců

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Generace 21, dosud přijelo 89 běženců. Celkem má fond přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Iráčtí uprchlíci v Libanonu mají status mandatorního uprchlíka OSN a podle dřívějších informací ministerstva vnitra se počítají mezi 400 uprchlíků, které se Česko zavázalo v rámci řešení migrační krize přesídlit. Zbývajících 130 lidí se do kvót nepočítá.

Ovčáček uvedl, že tématu migrace by se měly zhostit tradiční politické strany. „Proto pan prezident toto téma akcentuje. Není možné, aby se toto téma stalo jakýmsi rukojmím extremistů,“ řekl mluvčí.