Index nákupních manažerů v únoru opět klesl. Firmy omezily skladové zásoby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Úřad práce ČR
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v únoru dále zhoršovaly, když index PMI klesl z lednových 49 bodů na únorových 48,6 bodu. To je nadále nejhorší hodnota od ledna 2013. Informovala o tom společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

Objem výroby v únoru klesl na nejnižší úroveň podruhé od prosince 2012. Nové zakázky v únoru klesly čtvrtý měsíc v řadě a nejrychleji od října 2012. Klesla poptávka, zejména po chemikáliích a kovových výrobcích. Zároveň výrazně vzrostly ceny vstupů, hlavně kvůli zdražení cen surovin.

„I přes pokles nových zakázek se nicméně výrobcům podařilo zvýšit ceny svých výstupů, a to nejvíc od září 2018. Nepřekvapilo, že důvěra mezi podnikateli zůstala utlumená. Na jejich očekávání těžce doléhá rostoucí nejistota a ochablá zahraniční poptávka. Firmy navíc stáhly svou nákupní aktivitu a jejich výrobní zásoby i sklady hotového zboží klesly,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jonesová.

Dnešní statistika podle ekonomky Komerční banky Moniky Junicke naznačuje, že český průmysl v následujících obdobích bude čelit výzvám. „Přesto si myslíme, že pokles poptávky po českých výrobcích je spíše krátkodobou záležitostí a v druhém čtvrtletí dojde k jejímu oživení,“ uvedla.

„Index PMI soustavně klesá i v Německu a v celé eurozóně. České PMI se tak vyvíjí v souladu se zahraničními ukazateli. Poklesy těchto ukazatelů signalizují rizika pokračujícího zpomalování ekonomického růstu,“ doplnil analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. 

Portfolio manažer NN Investment Partners Michal Špaček uvedl, že jde o další špatnou zprávu signalizující, že zpomalení ekonomiky, které začalo loni v červnu, nebylo jen přechodné a že se zpomalování eurozóny přenáší i do ČR.