Index neřesti: v užívání drog a alkoholu nemají Češi konkurenci

hospoda

hospoda Zdroj: E15

Nelichotivé prvenství připadlo Česku v souhrnném přehledu šesti desítek zemí, který zveřejnila agentura Bloomberg a který sledoval čtyři oblasti: konzumaci alkoholu, cigaret a drog a výskyt gamblerství. Zatímco Česko má téměř 69 bodů, Slovensko na 18. místě má jen zhruba 47 bodů. Do celkového přehledu označovaného jako index neřesti bylo zahrnuto 57 zemí - pouze ty, u nichž byly zjištěny údaje ve všech čtyřech kategoriích.

Výzkum se opíral o údaje získané Světovou zdravotnickou organizací (WHO), OSN a dalšími specializovanými organizacemi. Pozornost se soustředila na populaci ve věku od 15 do 64 let, přičemž se sledovalo roční množství spotřebované na hlavu, případně finanční ztráty ve vztahu k hrubému domácímu produktu.

Ve čtyřech dílčích přehledech Česko chybí pouze v první desítce zemí, kde je nejvíce rozšířeno hráčství; je ovšem na prvním místě v průměrné konzumaci alkoholu (16,5 litru) a na pátém místě pokud jde o kouření (2368 cigaret).

TOP 10 v jednotlivých kategoriích:

Zdroj: Bloomberg

V přehledu konzumace drog Česko, u kterého je uveden údaj 21,6 procenta obyvatel užívajících některou z drog, skončilo druhé za Spojenými státy.

Bloomberg přitom Česko zařadil na prvním místo v konzumaci marihuany (15,2 procenta), na druhé místo v užívání extáze (3,6 procenta) a na šesté místo v užívání amfetaminů (1,7 procenta); v první desítce Česko chybí jen u konzumace kokainu a v užívání opiátů.

Index neřesti:

Zdroj: Bloomberg