Irák zaplatil za bitevníky L-159, peníze zůstaly armádě

Aero L-159 Alca

Aero L-159 Alca Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Spor o stovky milionů korun za prodej vyřazených letounů L-159 Iráku skončil ve prospěch vojáků. Peníze nemusí odevzdat státní pokladně, jak požadovalo ministerstvo financí, ale mohou je investovat do přestavby tří zakonzervovaných jednomístných bitevníků na dvoumístné verze určené pro výcvik. „Už máme na účtu 620 milionů, což na přestavbu bohatě stačí,“ řekl šéf rezortu obrany Martin Stropnický.

Dodal, že armáda za stroje dostane ještě 160 milionů. I ty si bude moci ponechat. Tento obchod, který zprostředkovává Aero Vodochody, je však výjimkou. Při ostatních odprodejích nepotřebné výzbroje či kasáren dál platí, že získané prostředky automaticky putují do eráru. O vyřazené L-159 projevoval Irák zájem několik let, vleklá třístranná (obě vlády a Aero) jednání skončila teprve nedávno.

V ceně za dohromady patnáct podzvukových letounů, které mají být nasazeny do bojů s Islámským státem, je i výcvik pilotů a pozemního personálu. Podle smluv ho zajistí vodochodská továrna. Ta neprozradila, kolik z celé transakce získá. Zatímco nyní obrana jeden letoun prodává za pět desítek milionů, na začátku minulé dekády za něj platila až desetkrát tolik.

Stropnický se chystá na další debatu s Babišem o rozpočtu

Stropnický dodal, že v první polovině srpna ho čeká další debata s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o rozpočtu na příští rok. Pro vojsko požaduje zhruba o dvě miliardy korun víc než 46 miliard původně navrhovaných Babišem. Zatím se shodli na navýšení o jednu miliardu.

Za požadované peníze chce Stropnický nabrat nové vojáky, protože řada jednotek hlásí až třetinový podstav. Letos by generální štáb chtěl získat 1850 rekrutů, v dalších letech každoročně dvě tisícovky. Tisíc nováčků přitom znamená náklady kolem jedné miliardy, upřesnil ministr.

Stropnického ministerstvo počítá s růstem rozpočtu i do budoucna, aby bylo v roce 2020 dosaženo 1,4 procenta HDP. To je limit, na němž se dohodla současná vládní koalice. Podle aktuálního odhadu vývoje ekonomiky by se tak měl rozpočet rezortu obrany vyšplhat až na částku 73 miliard.