Jak na Babiše? Začal sjezd ČSSD, dění sledujte v ONLINE přenosu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Odpůrci ČSSD
Odpůrci ČSSD
Zahájení sjezdu ČSSD, přivítání v hantecu a Sobotka
Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD
13
Fotogalerie

Sjezd ČSSD v Brně zahájil brněnský předseda strany Oliver Pospíšil, který přivítal delegáty brněnským hantecem. Přítomným ho překládala tlumočnice. Po něm jihomoravský předseda strany Roman Hanák řekl, že soupeři nejsou v sále, ale venku. Dvoudenní sjezd si vybere nové vedení strany. Očekává se, že funkci předsedy obhájí půl roku před sněmovními volbami premiér Bohuslav Sobotka, jediný kandidát.

"Zdar jak sviňa," odlehčil atmosféru jako první u mikrofonu Pospíšil, který připomněl, že sjezd sociální demokracie se v Brně konal v minulosti už třikrát. Bylo to v letech 2005, 2007 a 2011. Dodal, že co se na sjezdu uvaří, to tam musí také zůstat.

Po něm promluvil k přítomným Hanák. "Sice nemám tlumočníka, ale snad mi budete rozumět. Tento sjezd může být odrazovým můstkem pro úspěšné volby. Soupeři nejsou v tomto sále, ale tam venku," řekl Hanák.

Dění na sjezdu sledujte v přímém přenosu: 

Po něm se k pultu postavil Sobotka, který pochválil Pospíšilův hantec. "Navodilo to dobrou atmosféru a připomnělo nám to, na jakém místě se nacházíme. Do Brna se vždy velmi rád vracím," řekl Sobotka. Připomněl, že právě v Brně v prosinci roku 1989 v jedné z místních restaurací vstoupil do strany.

Kromě předsedy budou delegáti volit i místopředsedy a budou se zabývat dlouhodobým programem strany. Sobotka je jediným kandidátem na předsedu. O pozici prvního místopředsedy se však uchází jak současný místopředseda Milan Chovanec, tak poslanec Jeroným Tejc. Sobotka prosazuje Chovance.