Je to populismus, myslí si o Klausově referendu o kvótách politici

Exprezident Václav Klaus

Exprezident Václav Klaus Zdroj: Anna Vackova, E15

Politici napříč stranami odmítli návrh bývalého prezidenta Václava Klause uspořádat referendum kvůli tomu, že česká vláda v Bruselu nedostatečně bojovala proti uprchlickým kvótám. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje Klausovo prohlášení za nevěrohodnou pózu. Podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) se exprezident snaží o návrat do politiky.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje jeho prohlášení za populismus. Podporu Klausovi nevyjádřila ani ODS, navzdory tomu, že vládu dříve kvůli kvótám ostře kritizovala.

„Klaus 20 let bránil konání jakéhokoliv referenda, včetně toho, kde se občané chtěli vyjádřit k rozdělení Československa. Jeho dnešní póza je proto zcela nevěrohodná,“ hodnotil Klausovo čtvrteční prohlášení Sobotka. Klaus v minulosti v reakci na kritiku, že o rozdělení státu nemohli hlasovat sami občané, říkal, že referendum je vždy sporná věc. „Mám pocit, že bychom se nekonečně hádali o formulaci této otázky,“ tvrdil.

Exprezident v pořadu České televize Události, komentáře kritizoval českou vládu za to, že na půdě Evropské unie málo hájila svůj odmítavý postoj k zavedení kvót pro přerozdělování uprchlíků. „Česká vláda by měla zlegalizovat svůj postoj v Bruselu referendem či mimořádnými parlamentními volbami a to považuji za zásadní věc,“ prohlásil Klaus.

Co víc dělat?

Premiér Sobotka s bývalou hlavou státu nesouhlasí. „Jsem proti kvótám, vláda je proti kvótám, Parlament je proti kvótám, v Bruselu hlasujeme a budeme hlasovat proti kvótám, opravdu nevím, o čem by chtěl dělat referendum,“ reagoval. „Klaus se jen zviditelňuje na uprchlické krizi a využívá ji k dalšímu útoku na Evropskou unii, do které ve skutečnosti nikdy nechtěl,“ připomněl premiér, že Klaus patří k nejhlasitějším kritikům evropské integrace.

Sobotkův vládní kolega vicepremiér Babiš taktéž nevidí důvod, proč by měl kabinet obhajovat svůj postoj. „Vláda postupuje správně, kvóty odmítla a byla přehlasována,“ sdělil v SMS. „Pan Klaus se snaží na sebe upozornit a vrátit se do politiky,“ poznamenal.

Podporu vládě vyjádřil také místopředseda opoziční TOP 09 Kalousek. „Česká vláda je v nezáviděníhodné situaci, a nikdo z nás by to neměl takto zneužívat. Česká vláda může počítat s naší podporou, aby se se situací vypořádala důstojně,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Klausovy výroky hodnotí podobně jako Babiš a Sobotka. „Vnímám to jako populismus, který k vlastnímu zviditelnění využívá pochopitelnou obavu lidí,“ míní Kalousek.

Odchod vlády a nové volby jsou jistě možné, ovšem pouze pokud vláda podá sama demisi nebo je jí vyslovena nedůvěra v Poslanecké sněmovně. Ani jednu možnost nevidíme jako reálnou

Za svého zakladatele a někdejšího čestného předsedu se nepostavila ani ODS. „Odchod vlády a nové volby jsou jistě možné, ovšem pouze pokud vláda podá sama demisi nebo je jí vyslovena nedůvěra v Poslanecké sněmovně. Ani jednu možnost nevidíme jako reálnou,“ sdělil médiím místopředseda strany Jan Zahradil. „Referendum se zpravidla dělá před tím, než se má něco stát, nikoliv potom,“ doplnil.

Sám Klaus v minulosti nepatřil mezi příznivce pořádání referend. Například v roce 2012 se stavěl proti referendu o vstupu Česka do rozpočtové unie a prohlašoval, že vláda má rozhodnout sama. „Nejsme Švýcarsko, které si dělá referenda o všem možném i nemožném,“ řekl tehdy. Před lety také váhal, zda pořádat referendum o evropské ústavní smlouvě, protože by podle něj bylo těžké lidem problematiku vysvětlit a jednalo by se jen o průzkum veřejného mínění.