Jednodušší parkování v Praze? Senzory budou monitorovat obsazenost parkovišť

Parkoviště

Parkoviště Zdroj: Wikimedia

Parkoviště v ulici Pod Tratí
Parkování na Karlínském náměstí
Parkoviště na Opatově
4
Fotogalerie

Magistrát hlavního města se chystá ve vybraných místech metropole umístit senzory, které budou monitorovat obsazenost parkovacích míst. Informace poté budou dostupné řidičům na informačních tabulích či prostřednictvím mobilní aplikace. Přípravu projektu má na starosti Technická správa komunikací (TSK) a podle odhadu vyjde na 154 milionů korun. Většinu chce město uhradit z evropských peněz. Monitoring se má týkat 13 lokalit a 3313 parkovacích míst.

Lokality pro první fázi projektu město vytipovalo ve spolupráci s ČVUT a projektanty. Až 85 procent nákladů bude Praha čerpat ze zvláštního operačního programu, zaměřeného na zavádění dopravních systémů. "Žádost o dotaci je ve stádiu finálního schvalování a je připravována zadávací dokumentace na veřejnou zakázku v otevřeném nadlimitním řízení," uvedla Barbora Lišková, mluvčí městské TSK. Tendr chce TSK vyhlásit do konce tohoto roku.

TSK na projektu spolupracuje s další městkou firmou Operátor ICT. Zatímco první společnost bude informace ze senzorů zveřejňovat na světelných informačních tabulích, druhá zajistí jejich zpřístupnění pro městské a další mobilní aplikace, navigační systémy automobilů a podobně.

Systém se má zkušebně týkat vybraných lokalit, která TSK před vyhlášením tendru nechce zveřejnit. Má jít o 3313 parkovacích míst. "Předpokládáme budoucí rozšiřování počtu sledovaných parkovacích míst na další lokality," doplnila Lišková.

Vlastní systém parkovacích senzorů, propojených s mobilní aplikací, nyní spouští radnice Prahy 3. Na Havlíčkově náměstí u budovy městské části rozmístila několik desítek čidel. Projekt kritizuje zastupitelská opozice jako nekoncepční a předražený.

Vedení města nedávno také ohlásilo, že ke konci března příštího roku vypoví smlouvy nájemcům 42 parkovišť, která jsou na městských pozemcích. Praha chce dále parkoviště provozovat sama prostřednictvím TSK. Informace o jejich obsazenosti by také měly být řidičům dostupné elektronicky. V současnosti jsou online k dispozici pouze informace o volných stáních na P+R parkovištích.