V Říčanech začal platit zákaz kamionů. Jsme obětí nedostavěného okruhu, říká starosta

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: profimedia

Pražský okruh
Pražský okruh
Pražský okruh
Pražský okruh
5
Fotogalerie

V Říčanech u Prahy a okolí začal v pondělí platit zákaz tranzitu kamionů nad 12 tun. Řidiči, kteří nemají v místě nakládku nebo vykládku, nemohou oblastí projíždět a hrozí jim pokuta. Zákaz se týká zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1 z Říčan a okolí. Strážníci tam po odhalení nových značek začali okamžitě zastavovat řidiče.

Prvním z provinilců byl slovenský šofér, který měl namířeno do Kozojed. Strážníci ho zatím nepokutovali. Kamion se musel na dalším kruhovém objezdu otočit, jet zpátky k D1 a pokračovat přes Prahu. Podle velitele městské policie Václava Řezáče budou strážníci tyto přestupky zatím řešit napomenutím a pokuty začnou dávat až od příštího týdne. Na místě mohou řidičům uložit pokutu až 2000 korun.

Opatření platí na silnicích druhé a třetí třídy a dotklo se dopravců, kteří nemají v katastrálních územích města Říčany sídlo firmy, vykládku či nakládku a jejichž řidiči si Říčanskem krátí cestu kvůli nedostavěnému Pražskému okruhu. Město tak reaguje na iniciativu Prahy, která připravuje podobně razantní opatření.

"Jsme obětí nedostavěného Pražského okruhu a už tou obětí nechceme být dál," řekl novinářům starosta Vladimír Kořen (Klidné město). "Jsou to řádově tisíce kamionů denně a my nemůžeme být nadále zkratkou," dodal.

Na zákaz tranzitu mají upozorňovat téměř tři desítky značek. Podle radnice nákladní doprava z lokality nevymizí zcela. Na území Říčan je mnoho logistických skladů a městem budou projíždět i menší nákladní auta. Proto byly na silnici 101 ve spolupráci s krajem umístěny váhy. Průjezd kamionů monitorují také kamery úsekového měření rychlosti. Opatření se také netýká rušné Černokostelecké ulice.

Starostové z východního okolí Prahy žádají co nejrychlejší dostavbu jihovýchodní části Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Štěrboholskou spojkou. Stavba by měla být zahájena nejpozději v roce 2020, stojí v memorandu, které nedávno podepsali zástupci 14 obcí a pražských městských částí.

Starostové upozorňují na to, že kvůli nedokončenému okruhu projíždí jejich obcemi všechna tranzitní doprava, což přináší dopravní komplikace a snižuje bezpečnost.