Justici za podporu vlády. Část ČSSD si před hlasováním o nedůvěře klade podmínky

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Vojtěch Filip
2
Fotogalerie

Šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že kauza údajného únosu Andreje Babiše mladšího je mediální konstrukcí a není důvodem pro pád kabinetu. Pražská ČSSD chce, aby strana obsadila křeslo ministra spravedlnosti.

Šance kabinetu Andreje Babiše, že přežije páteční hlasování o nedůvěře, se zvýšily. KSČM, která koalici ANO a ČSSD toleruje, opozici nepomůže. Nadále nejasný je postoj sociálních demokratů. Ze strany se stále častěji ozývají hlasy volající po demisi premiéra.

ČSSD si bude ujasňovat postoj na dnešním jednání třicetičlenného předsednictva. K lídrovi strany Janu Hamáčkovi nebo pardubickému hejtmanovi Martinu Netolickému, kteří jsou pro rezignaci Babiše, se přidala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Jeho kauza zatěžuje vládu, chtělo by to razantní řešení. Nejšťastnější by byl slovenský model. To znamená, aby pan premiér odstoupil, vyřešil si své problémy a pak by se případně vrátil,“ uvedla.

Pražská organizace sociálních demokratů zároveň vyzvala vedení, aby spolu s výměnou premiéra žádalo křeslo ministra spravedlnosti.

„Je to v zájmu garancí nestrannosti a nezávislosti orgánů činných v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo,“ píše se v usnesení v narážce na skutečnost, že pod rezort spadají státní zástupci dozorující práci policejních vyšetřovatelů. V případě, že ANO nevyhoví, měl by podle buňky patnáctičlenný poslanecký klub oranžových hlasovat proti vládě.

I opozice apeluje na Hamáčka, aby ČSSD přestala podporovat kabinet, v jehož čele stojí trestně stíhaný člověk. „Chceme dát šanci poslancům, kteří vyslovili důvěru vládě, aby přehodnotili svůj postoj,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN mají dohromady 70 poslanců. Aktivní účast všech svých 22 zákonodárců při pátečním hlasování včera potvrdil i lídr SPD Tomio Okamura, byť na společné tiskové konferenci lídrů opozice chyběl. Ke svržení vlády je však potřeba 101 hlasů.