Kauza České pošty postupuje, policie zahájila trestní řízení s Čadkem a Chocem

Automobily České pošty

Automobily České pošty Zdroj: Ceska posta

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty. Podezírá je z nepřímého úplatkářství. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedl žalobce Zdeněk Matula.

Z kontextu vyplývá, že policie sdělila podezření podnikateli Lukáši Čadkovi a sociálnímu demokratovi Kamilu Chocovi, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají. Tisková zpráva je dostupná na stránkách Vrchního státního zastupitelství.

Zkrácené přípravné řízení umožňuje rychlejší vyšetření v případě méně závažných trestných činů. Podle trestního zákoníku může Čadkovi hrozit maximálně dvouleté a Chocovi tříleté vězení.

Muži nebyli obviněni a policie očekává, že je bude možné do dvou týdnů postavit před soud. Státní zástupce také v těchto dvou týdnech může s podezřelými sjednat dohodu o vině a trestu, navrhnout soudu jejich potrestání nebo případ odložit.

§333 Nepřímé úplatkářství
(1) Kdo žádá nebo přijme úplatek za to, že bude svým vlivem nebo prostřednictvím jiného působit na výkon pravomoci úřední osoby, nebo za to, že tak již učinil, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

(2) Kdo z důvodu uvedeného v odstavci 1 jinému poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Spor mezi podnikatelem a Českou poštou se týká zakázky, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatel zkrachoval. V kauze padlo také několik trestních oznámení.

Kvůli úplatkům už Čadek podal trestní oznámení ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci, další směřuje přímo na Českou poštu a její zaměstnance v čele s ředitelem Martinem Elkánem. Stejně se zachovala i Česká pošta a Chovanec, kteří kvůli kauze rovněž trestní oznámení podali.