Kauza manipulace armádních tendrů se vrací žalobcům k došetření

ilustrační foto, kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

ilustrační foto, kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně Zdroj: ctk

Kauza 18 lidí obviněných v kauze údajné manipulace tendrů na opravy vojenských objektů se škodou 30 milionů korun se vrací zpět žalobcům k došetření. Rozhodl o tom pražský městský soud. Advokáti obviněných po soudu chtěli, aby bylo trestní stíhání zastaveno, protože prý nespáchali trestný čin nebo skutky, pro které mají být souzeni.

Případ se týká veřejných zakázek ve stavebnictví u Vojenské ubytovací a stavební správy Praha v letech 2008 až 2010. Organizace v době vypuknutí kauzy spadala pod ministerstvo obrany. Později ale byla zrušena a transformovala se do jiné organizace resortu. Mezi údajně zmanipulované tendry patří podle spisu renovace vojenských ubytoven a bytových domů v Chotusicích, Táboře a Kozlově. Policie se případem zabývala šest let.

Soud v polovině června řešil předběžné projednání obžaloby, po kterém soud může nařídit hlavní líčení. Trestní řád také umožňuje, aby například zastavil trestní stíhání, jak chtěli obvinění, nebo vrátil případ žalobcům k došetření. Před několika dny nakonec soud rozhodl o vrácení případu, vyplývá z justiční databáze.

Šlo nebo nešlo o trestný čin?

„Soud má zato, že popisy skutku či skutků u jednotlivých obviněných postrádají popis jednání, z nichž by bylo možno dovodit naplnění subjektivní stránky trestného činu,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Mezi obviněnými figurují tehdejší zaměstnanci ministerstva. Nyní nikdo ze stíhaných na obraně nepracuje. Mezi další obviněné patří podnikatelé ze stavebních firem, které na údajně zmanipulovaných zakázkách pracovali. Všichni vinu odmítají a tvrdí, že se veřejné zakázky konaly v souladu se zákonem. Skupina je podezřelá z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, podvodu a porušování povinnosti při správě veřejného majetku. Většině hrozí až osm let vězení, jednomu z obviněných pak kvůli podvodu až deset let vězení.

Korupčníci v maskáčích před soudem