Kellnerův partner prodává, co se dá

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Italská pojišťovna Generali sbírá síly, aby vyplatila nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Italové se podle posledních zpráv chystají prodat americkou zajišťovnu pod hlavičkou Generali US i privátní banku BSI. Výnos z těchto obchodů by se měl v ideálním případě pohybovat kolem 75 miliard korun, přes 60 miliard by však mohla následně získat Kellnerova skupina PPF.

Generali totiž počítá s tím, že v roce 2014 na základě platné opce odkoupí podíl PPF ve společném holdingu. Kellnerova skupina dnes v Generali PPF Holdingu, který se zaměřuje na pojišťovnictví střední a východní Evropy, vlastní 49 procent. Součástí holdingu je také Česká pojišťovna.

Vedle chystaného přílivu desítek miliard přináší poslední vývoj pro Kellnera i jednu špatnou zprávu. V době, kdy Generali prodává, co se dá, a hodlá nakupovat spíše to, co musí, se zřejmě nedá očekávat, že by Italové usilovali o ovládnutí ruské pojišťovny Ingosstrach. Právě svého menšinového podílu v Ingosstrachu, který přivedl českého podnikatele do vleklé bitvy s ruským byznysmenem Olegem Děripaskou, by se chtěl Kellner elegantně zbavit.

Ruský trh je sice považován za lákavý, akcionáři pojišťovny však zaměřují pozornost na řešení problémů spojených s krizí eurozóny. Dokonce se objevují dohady, že by Generali mohla prodat i svůj jednoprocentní podíl ve druhé největší ruské bance VTB.

Potřeba prodávat aktiva italské pojišťovny má podle evropských analytiků vedle nutnosti vyplatit Kellnera i další akutní důvod – Generali se musí vypořádat s novými mezinárodními pravidly Solvency 2 a zvýšit své kapitálové rezervy.
Poradcem Generali pro prodej amerického zajišťovacího byznysu je Citigroup, poradci pro prodej banky BSI jsou JP Morgan a Mediobanca.

Právě italská Mediobanca, která je také klíčovým akcionářem Generali, byla v minulosti skeptická vůči spojenectví s Kellnerem a aktivitám v Rusku. „Revolta“ vedená Mediobankou vedla na začátku června k výměně výkonného šéfa Generali. Giovanniho Perissinotta vystřídal Mario Greco. Nyní partneři i konkurenti Generali s napětím očekávají, s jakými změnami strategie Greco přijde.