Klaus mladší bude stínovým ministrem školství za ODS

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Václav Klaus mladší svoje zkušenosti z předchozí ho angažmá, kdy byl do nedávna ředitelem prestižního pražského gymnázia PORG, využije i nadále. Stane se poradcem pro školství ve stínové vládě, kterou sestavuje lídr ODS Petr Fiala.

Informují o tom dnešní Hospodářské noviny a deník Dnes. Členem ODS se ale zatím syn bývalého prezidenta Václava Klause stát nehodlá.

Klaus chce pro oblast školství představit oponentní program vůči současnému vládnímu programu. Ten označuje za „urážku rodičů i učitelů“. Je podle něj naprosto nekonkrétní. „Na všechno se má udělat komise nebo přijmout zákon, ale neříká se jaký,“ řekl HN Klaus. Deník Dnes ovšem upozorňuje, že označení Klausovy funkce bude odborný mluvčí pro školství, nikoliv stínový ministr školství. ODS má totiž jen 15 poslanců a není zdaleka hlavní opoziční stranou.

Žádný zisk, je donkichotismu

„Měl jsem tisíc jedna důvodů to odmítnout. Asi je v tom jistý prvek donkichotismu. Že to nepřinese zisk a slávu, minimálně v dohledném horizontu, s tím jsem smířený,“ sdělil Klaus Dnes. Klaus v roce 1993 nastoupil jako učitel na poloviční úvazek na soukromé gymnázium PORG. O pět let později se stal jeho šéfem. Letos v lednu po 16 letech rezignoval, protože se nedohodl s předsedou správní rady školy, hlavním sponzorem a bývalým šéfem společnosti ČEZ Martinem Romanem.

Klaus působil také jako poradce někdejšího ministra školství Josefa Dobeše.