Klaus: Ne moje, ale Schwarzenbergovy výroky vyhrotily kampaň

Václav Klaus, Miloš Zeman

Václav Klaus, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Dosluhující prezident Václav Klaus odmítá podíl na vyhrocení kampaně před druhým kolem volby svého nástupce. K vyostření podle něj přispěl poražený prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09), který prý v kampani otevřel téma Benešových dekretů. Klaus to dnes uvedl na svém webu v odpovědi na kritický dopis, který údajně obdržel.

„V žádném případě jsem k vyhrocení předvolební kampaně nepřispěl. K vyhrocení předvolební kampaně přispěl poražený kandidát, který sám nastolil téma takzvaných Benešových dekretů, o kterých hovořil způsobem, k jakému jsem jako prezident republiky nemohl mlčet,“ napsal Klaus.

Téma Benešových dekretů se poprvé objevilo v televizní debatě 17. ledna. Od té doby již předvolebnímu boji dominovalo. Schwarzenberg na otázku moderátora odpověděl, že poválečný odsun německé menšiny z tehdejšího Československa v roce 1945 byl z dnešního pohledu porušením lidských práv. S tímto názorem zcela nesouhlasil jeho protikandidát a expremiér Miloš Zeman.

Na Zemanovu stranu se přidal i Klaus, který pozdějšího vítěze první přímé volby se svou rodinou podpořil. “ Zpochybňování Benešových dekretů a tedy i poválečného uspořádání našeho státu považuji ze strany kandidáta na prezidenta a současně ministra zahraničí ČR za nepřijatelné a neodpustitelné. Nic na tom nemění ani snaha Karla Schwarzenberga svá původní vyjádření následně zjemňovat a mírnit. Jeho původní vyjádření byla natolik jasná a zřetelná, že jakákoliv pozdější reinterpretace možná není,“ napsal dnes Klaus.

Podle politologů přispělo k Zemanovu volebnímu vítězství i téma dekretů. Vítězný kandidát vsadil v kampani na „české“ otázky. Schwarzenbergovi naopak Klaus a jeho rodina vyčítali, že v době komunistické totality nežil v Československu, ale Rakousku.

Pravda normálních lidí zvítězila nad nenávistí intelektuálních elit

Klaus se vyjádřil i k tomu, zda si opravdu myslí, že volbou Zemana „zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí“. Autorka dopisu si stěžovala na to, že vítězný kandidát naopak otevřeně lhal.

„Nechci a nebudu hodnotit kampaň vítězného kandidáta, bezesporu bych ji vedl jiným způsobem. V každém případě jsem ale přesvědčen, že zvítězila v přeneseném slova smyslu pravda normálních lidí nad nenávistí intelektuálních elit, které toto heslo dnes a denně používají. Poslední dny předvolební kampaně byly ze strany kulturní fronty a jí spřízněných médií vyhroceny ve prospěch Karla Schwarzenberga zcela nevídaným způsobem, který nemá v naší novodobé demokratické éře obdoby. Vaše slova o tom, že celá kampaň byla nakloněna panu Zemanovi, jsou zcela absurdní. Doporučuji Vám v tomto směru prolistovat novinami vydanými pár dní před samotnými volbami,“ reagoval Klaus.