Kolik by stály předčasné volby? Možná až miliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokud by se politici v důsledku současné vládní krize shodli na vyvolání předčasných voleb do sněmovny, musela by na ně vláda současně s tím najít peníze. Šlo by přitom řádově o stovky milionů korun, možná až o jednu miliardu. Zajištění posledních sněmovních voleb v roce 2010 stálo podle ministerstva financí 442 milionů korun. Víc než 500 milionů pak dostaly strany na úhradu volebních nákladů. Další miliony by si vyžádalo odchodné poslanců, kteří by ve sněmovně skončili.

„V tuto chvíli nemůžeme předjímat, jaké náklady by předčasné volby představovaly, neboť záleží mimo jiné na volební účasti,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. O tom, ze které kapitoly se vezmou peníze na volby, by podle něj rozhodovala vláda. Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) připustil, že by se kvůli vyplácení odchodného musel navyšovat rozpočet sněmovny.

Podle volebního zákona náleží stranám, které získaly přízeň nejméně půldruhého procenta voličů, za každý odevzdaný hlas částka 100 korun. Strana, která dostane alespoň tři procenta hlasů, také obdrží šest milionů korun a za každou desetinu procenta hlasů navíc dalších 200 tisíc korun.

Například ministerstvo vnitra musí vytisknout a doručit hlasovací lístky a další volební materiály, zajistit komunikační služby i výdaje na policisty. Ministerstvo zahraničí kupříkladu muselo při posledních volbách zajistit podmínky pro české občany žijící v zahraničí, ministerstvo obrany muselo zajistit volby ve vojenských újezdech.

V roce 2010, kdy se kromě sněmovny volilo ještě do třetiny Senátu a do obecních zastupitelstev, stály volby dohromady víc než miliardu korun. Letos na podzim se také bude volit do Senátu a po čtyřech letech opět do krajských zastupitelstev.

Letošní rozpočet zatím počítá jen s výdaji na organizaci senátních a krajských voleb v celkové výši 616,4 milionu korun, přičemž zajištění krajských voleb má stát 351,2 milionu korun. Největší díl z těchto nákladů odkrojí odměny členů volebních komisí.

Po předčasných volbách volá již delší dobu opozice. Jako řešení krize po rozkolu ve Věcech veřejných je nyní pro případ, že se vládě do pondělí nepodaří zajistit bezpečnou většinu ve sněmovně. Má v tom podporu TOP 09.