Kongresů a konferencí v pololetí překvapivě ubylo

Kongresové centrum

Kongresové centrum Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Zatímco běžní zahraniční turisté míří letos do českých hotelů v rekordních počtech, lukrativní kongresová a firemní turistika šlápla ve druhém čtvrtletí nečekaně na brzdu. Hotely a další ubytovny hostily v pololetí právě 5424 firemních konferencí a odborných kongresů, což je meziročně o 1,3 procenta méně.

Počet účastníků klesl ještě rychleji, o 1,6 procenta na necelých 696 tisíc. Čísla táhne dolů druhé čtvrtletí, v prvních třech měsících roku statistici zaznamenali více než pětiprocentní nárůsty.„Období dubna a května patří z hlediska kongresové turistiky k nejplodnějším, letošní pokles je pro mě do značné míry překvapením,“ uvedl analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Vysvětlení může být v tom, že několik let vázne příprava především velkých kongresů, které se obvykle chystají dva roky.

Podle hoteliérů se tento segment zatím nedostal z krize, neboť firmy stále šetří. „Poptávka se posunula k nízkonákladové nabídce. Například dříve účastníci konferencí bydleli v jednolůžkových pokojích, dnes chtějí pokoje dvoulůžkové. Sníží tak náklady na ubytování téměř o polovinu. Dříve si velké farmaceutické firmy kupovaly nejvybranější catering, dnes už hledají střední třídu a s útratou jdou na polovinu,“ uvedl příklad šéf řetězce CPI Hotels Jan Kratina.

Pro podnikatele v cestovním ruchu to nejsou dobré zprávy. Účastníci kongresů i byznysmeni na služebních cestách totiž bývají nejlepšími klienty. Podle agentury CzechTourism vydají za den přes deset tisíc korun, tedy třikrát více než běžný zahraniční host. Nejvíce konferencí, ročně tisíce, se pořádá v Praze. Následuje jižní Morava a na chvostu jsou Karlovarský a Ústecký kraj s desítkami podobných podniků za rok.

Konference a kongresy v českých hotelechKonference a kongresy v českých hotelech | CSU