Krajský soud musí znovu řešit lihovou mafii. Nejvyšší soud: Závěr o promlčení byl předčasný

Radek Březina

Radek Březina Zdroj: ČTK

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě musí znovu řešit část skutků vytýkaných takzvané lihové mafii, která na daních připravila stát o miliardy korun. Závěr o jejich promlčení byl podle Nejvyššího soudu (NS) předčasný. Dal tak za pravdu dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V pátek to řekl Zemanův mluvčí Petr Malý. Rozhodnutí NS se týká hlavního obžalovaného Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, Radka Menšíka, Ivana Kováříka a Lubomíra Kaláče.

"NS konstatoval, že oba soudy činné dříve ve věci učinily rozhodnutí přinejmenším předčasná, respektive vadná, neboť se nevypořádaly se všemi skutečnostmi, které bylo třeba posoudit," uvedl Malý. Zejména prý krajský ani vrchní soud nezohlednily všechny nabízející ce právní kvalifikace a nevyhodnotily vztah údajně promlčených skutků k pozdějším činům.

Dovolání žalobců nijak nezpochybňovalo pravomocný verdikt nad aktéry kauzy, týkalo se jen usnesení o zastavení stíhání v části skutků. Proti verdiktu a uloženým trestům ovšem podalo dovolání pět odsouzených, konkrétně bratři Březinovi, Kaláč, Menšík a Václav David. Také o jejich podnětech už NS rozhodl, avšak teprve bude prostřednictvím krajského soudu doručovat výsledek účastníkům řízení. Rozhodnutí o Zemanově dovolání padlo o něco dříve.

Navíc ještě musí NS vyřešit stížnost pro porušení zákona, kterou v téže kauze podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Kritizoval zvýšení trestu pro Tomáše Březinu ze čtyř na šest let vězení. Březina spolupracoval s vyšetřovateli, pomohl usvědčit svého bratra Radka, tedy hlavu lihové mafie, i další komplice. Soud stížnost veřejně projedná 19. června, plyne z databáze InfoSoud.

Zeman nesouhlasil se zastavením stíhání v části původní obžaloby, která zahrnovala podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001. Krajský soud tuto část kauzy v prosinci 2015 zastavil kvůli promlčení. Nyní se touto částí obžaloby nejspíš bude muset zabývat znovu.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno celkem osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let.

Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zvýšil na šest let. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství. Podle žalobců vrchní soud dostatečně nezohlednil jeho spolupráci, dokonce se obrátili na ministra spravedlnosti s podnětem k podání stížnosti pro porušení zákona. Ministr ji pak skutečně podal.

Škoda na spotřební dani podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.